illusztráció illusztráció

Csillaghullós éjszakák jönnek

Vasárnap éjjel láthatjuk a legtöbb hullócsillagot, ha a felhők is úgy akarják.

Közeleg az Orionidák meteorraj csúcspontja. Mint minden évben, idén is a Nap körüli pályán keringve kétszer keresztezzük a Halley-üstökös törmelékfelhőjét. A májusi Éta Aquaridák és az októberi Orionidák meteorraj ezen törmelékekből származó csillaghullással ajándékoz meg bennünket.

Idén, ahogy általában minden évben, október 22-ére esik az Orionidák maximuma. Tiszta éjszaka esetén, fényszennyezéstől távol eső területen jó alkalom nyílhat a csillaglesre. A Hold sem fog világítani, ugyanis napnyugta után hamarosan ő is nyugovóra tér.

Az éjfél utáni órákban óránként akár 10 hullócsillag is feltűnhet,

legtöbbjük az Orion csillagkép környezetében észlelhető - olvasható az Ng.24.hu oldalán. Az Orion az éjszaka második felében magasan a horizont felett látszik majd.

illusztráció
Fényes meteor Csákvár felett | Fotó: Sbaliko

Az Orionidák mellett október 18-án éjjel az Epszilon Geminidák, 24-én éjjel pedig a Leo Minoridák rajainak maximuma várható, így ezeken az éjszakákon is láthatunk pár fényes meteort.

Mennyire lesz felhős az ég?

Vasárnap éjjel gyakran takarhatják felhők az eget, így szerencsésnek kell lennünk, hogy megcsodálhassuk ezen az éjjelen az októberi csillaghullást az átmeneti felhőmentesebb időszakokban. Ugyanakkor előtte és utána is több éjszaka láthatunk hullócsillagokat, bár nem nagy számban. Viszont lesz olyan éjjel, amikor felhők kevésbé takarják majd az eget, így kívánhatunk egy párat.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkban!

Borítókép: Tari József (Balatonszemes)

Szavazás

Szoktál kívánni, ha hullócsillagot látsz?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés