illusztráció illusztráció

Csütörtök este láthatjuk az év első teliholdját

Ha az időjárás is engedi, akkor ismét gyönyörködhetünk a telihold látványában.

Csütörtökön, azaz január 25-én este, éjjel megfigyelhetjük az év első teliholdját. Sajnos a holdkeltét nem láthatjuk majd igazán, ugyanis napnyugta előtt körülbelül fél órával kel fel a Hold. Ugyanez lesz a helyzet a péntek reggeli holdnyugtával is, ekkor már fenn lesz a Nap az égen, így ezt sem tudjuk igazán megcsodálni - olvasható az Ng.24.hu oldalán. Budapesten csütörtökön 16 órakor kel a Hold, és péntek reggel 7 óra 41 perckor nyugszik. Keleten körülbelül 10 perccel hamarabb, nyugaton pedig nagyjából 12 perccel később következik be a holdkelte, illetve a holdnyugta.

Ha a holdkeltét szeretnénk megörökíteni, akkor arra a péntek lehet az ideálisabb, ugyanis ezen a napon napnyugta után csak bő fél órával kerül égi kísérőnk a horizont fölé. Keleten 16 óra 58 perckor, Budapesten 17 óra 09 perckor, nyugaton 17 óra 21 perckor kel a Hold január 26-án. Ekkor is még közel 100%-os megvilágítású lesz, pontosabban 99,2%-os.

illusztráció
Holdkelte Mártélyon | Fotó: Bodrogi Attila

Mennyi felhő lesz az égen?

Csütörtök este, éjjel az ország nagy része fölött szakadozott lesz a felhőzet, illetve lesznek derültebb országrészek is, elsősorban északkeleten lehetnek olyan tájaink, ahol zártabb maradhat a felhőtakaró. Összességében sok helyről megcsodálhatjuk majd a 2024-es év első teliholdját. Péntek este már nem leszünk ilyen szerencsések, ugyanis egyre több felhő lesz az égen, és szinte mindenhol zárttá válik a felhőtakaró, de holdkeltekor még lesznek olyan helyek az országban, ahol a felhők között megnézhetjük a holdkeltét. Majd az éjszaka közepén nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, de keleten és északkeleten még a szombati napkelte előtti órákban is felhős maradhat az idő.

Borítókép: Micsuda András korábbi fotója Fülekről

Szavazás

Megnézed majd a 2024-es év első teliholdját?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés