illusztráció illusztráció

Égi tünemény

Szombat este egyetlen hatalmas, üllős zivatar uralta a horizontot, szinte az egész országból látszott. Aztán villámlani kezdett.

Az utóbbi napok légköri viszonyai kedveztek a magányos, ám gigászi, kristálytisztán kirajzolódó, kiüllősödő felhőtornyok megfigyelésének. Ritkán látni őket azonban olyan messziről, és olyan sok fejlődési fázisban egyszerre, mint most. 

Jobbra: Papp Péter felvétele, köszönjük!

A cellát, amely Kecskeméttől nyugatra tört fel a troposzféra legfelső határáig, több százan fényképezték le és küldték be szerkesztőségünkbe. Siófoktól Szegedig, Győrtől kezdve a fővároson át egészen a távoli Nyíregyházáig.

Lent: Krizsa09 felvétele, köszönjük!

Balra: fejlődési fázisban az egyik legkorábbi felvétel Chris81-től, köszönjük!

 

 

Lent: WhiteFalcon ill. Briguska nevű észlelőink fotója "narancssárga-kék" címmel a már naplementében fotózott, jelentősen szétterült üllőről. Mire ebbe a fázisba eljutott, akár 50 km átmérőjű is lehetett.

 

 

 

 

 

 

Kicsit más szemszögből, Bilik Judit és Bukriszi nevű észlelőink felvételein:

 

 

 

 

 

 

 

Miután az utolsó narancsságra fények is mélyvörössé váltak, majd eltűntek a gigászi légköri képződmény tetejéről, intenzíven elkezdett villámlani. A lecsapók, sőt a felhő-felhő villámok még a Balaton partjáról is kristálytisztán látszottak.

Jobbra: Jónás Károly felvétele, köszönjük!

Korábban - Péntek este is számtalan csodás fotó értezett szerkesztőségünkre talán kevésbé gigászi, ám éppoly szép zivatarfelhők mélykék égbe mosódó szikrázóan fehér, majd egyre inkább narancssárgába hajló, az üllőik mentén finoman szálasodó, csodaszép zivatarfelhőkről.

Ezek (és az összes többi, válogatott fotó) megtekinthető Képtárunkban, ezen belül is elsősorban a Felhővarázs, a Zivatarok, a Villámok és persze a Legszebb fotók mappában. Köszönjük mindenkinek, aki feltöltve fotóit megosztotta velünk élményeit - a jövőben is várjuk és természetesen közzétesszük a legszebb képeket. Köszönjük!

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés