Egyre több helyen égnek az amazóniai erdők

| 2020. október 18. 17:03 | Frissítve:
Romlik a helyzet Amazóniában, egyre több helyen ég az erdő.

Egyre több helyen ég az erdő és a bozót Amazóniában. Braziliában az idei év első 9 hónapjában 13%-kal több volt a tüzek száma az előző év ugyanezen időszakához képest. Szeptemberben a műholdas mérések szerint 32 017 helyen detektáltak tüzeket, ami 61%-os növekedés 2019 szeptemberéhez képest - írja a TheGuardian. Októberben sem javul a helyzet: a tüzek száma már a hónap közepén meghaladta az elmúlt két októberben együttesen detektált tüzek számát, írja a Plataforma

Tüzek füstje a Sentinel-2 műhold szombati felvételén

Az erdőtüzekből, bozóttüzekből származó füst optikai mélysége vasárnap, a CAMS (Copernicus Athmospher Monitoring Service) által használt ECMWF előrejelzése alapján. A térkép azt mutatatja meg, hogy a füst mennyire rontja a légkör átlátszóságát.

Bolíviában több mint 120 súlyos tüzet észleltek augusztus óta. Ezek több mint egynegyede a védett Noel Kempff Mercado Nemzeti Park területén lobbant fel.

A tűzesetek fő oka, hogy helyi mezőgazdaság a tűz segítségével tisztítja meg a gazdálkodásra szánt újabb földterületeket. A tüzek nagy területen való elterjedését ráadásul a tavalyinál súlyosabb szárazság, aszály is segíti.

Borítókép: Snoppygoat

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |