illusztráció illusztráció

Egyre több helyen égnek az amazóniai erdők

Romlik a helyzet Amazóniában, egyre több helyen ég az erdő.

Egyre több helyen ég az erdő és a bozót Amazóniában. Braziliában az idei év első 9 hónapjában 13%-kal több volt a tüzek száma az előző év ugyanezen időszakához képest. Szeptemberben a műholdas mérések szerint 32 017 helyen detektáltak tüzeket, ami 61%-os növekedés 2019 szeptemberéhez képest - írja a TheGuardian. Októberben sem javul a helyzet: a tüzek száma már a hónap közepén meghaladta az elmúlt két októberben együttesen detektált tüzek számát, írja a Plataforma

illusztráció

Tüzek füstje a Sentinel-2 műhold szombati felvételén

illusztráció

Az erdőtüzekből, bozóttüzekből származó füst optikai mélysége vasárnap, a CAMS (Copernicus Athmospher Monitoring Service) által használt ECMWF előrejelzése alapján. A térkép azt mutatatja meg, hogy a füst mennyire rontja a légkör átlátszóságát.

Bolíviában több mint 120 súlyos tüzet észleltek augusztus óta. Ezek több mint egynegyede a védett Noel Kempff Mercado Nemzeti Park területén lobbant fel.

A tűzesetek fő oka, hogy helyi mezőgazdaság a tűz segítségével tisztítja meg a gazdálkodásra szánt újabb földterületeket. A tüzek nagy területen való elterjedését ráadásul a tavalyinál súlyosabb szárazság, aszály is segíti.

Borítókép: Snoppygoat

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés