Erdőtüzek online

| 2008. július 23. 11:54 | Frissítve:
Az utóbbi években sajnos gyakorivá váltak az erdőtüzek, melyek hatására az Európai Ûrhivatal folyamatosan frissülő, erdőtüzeket bemutató világtérképet tett közzé.
Az elmúlt nyarak során a mediterrán országokban sajnos többször is tomboltak erdőtüzek. Idén júniusban azonban a nagy hőség és szárazság miatt Norvégia déli részén az elmúlt 50 év legpusztítóbb erdőtüze ütött ki. Közel 3000 hektár vált a lángok martalékává.

A károk felmérése során a helyi hatóságok a tűz előtt és után készült műholdképeket hívták segítségül. A műholdak ugyanis az infravörös tartományban a füstön túlmenően a keletkezett „égési tájsebet”, valamint magát a tüzet is érzékelik,

Az Európai Ûrhivatal (ESA) műholdjai az elmúlt évtized során a Föld több pontján szinte megfigyelés alatt tartották az erdőtüzeket. Az adatokat összevetve a felszíni léghőmérséklet, a felszínborítottság, a vegetáció, valamint az időjárás-előrejelzési adatokkal és szélviszonyokkal folyamatos monitoring alatt tarthatják az erdőket, ami nagy segítséget jelentene az erdőtüzek elleni védekezésben.

Az ESA, műholdfelvételek alapján ATSR World Fire Atlas (WFA) néven erdőtüzeket bemutató, folyamatosan frissülő online világtérképet tett közzé, amely bárki számára ingyenesen hozzáférhető a szervezet honlapján. (http://dup.esrin.esa.int/ionia/wfa/index.asp)

Sajnálatos tény, hogy a Földön évente közel 50 millió hektár erdő válik a tűz martalékává. Az értékes erdők elpusztulása mellett a tüzek azért is komoly gondot jelentenek, mert az égés során felszabaduló szén-dioxid révén hozzájárulnak az üvegházhatás fokozódásához.

Forrás: National Geographic

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |