illusztráció illusztráció

Erdőtüzek online

Az utóbbi években sajnos gyakorivá váltak az erdőtüzek, melyek hatására az Európai Ûrhivatal folyamatosan frissülő, erdőtüzeket bemutató világtérképet tett közzé.

Az elmúlt nyarak során a mediterrán országokban sajnos többször is tomboltak erdőtüzek. Idén júniusban azonban a nagy hőség és szárazság miatt Norvégia déli részén az elmúlt 50 év legpusztítóbb erdőtüze ütött ki. Közel 3000 hektár vált a lángok martalékává.

A károk felmérése során a helyi hatóságok a tűz előtt és után készült műholdképeket hívták segítségül. A műholdak ugyanis az infravörös tartományban a füstön túlmenően a keletkezett „égési tájsebet”, valamint magát a tüzet is érzékelik,

Az Európai Ûrhivatal (ESA) műholdjai az elmúlt évtized során a Föld több pontján szinte megfigyelés alatt tartották az erdőtüzeket. Az adatokat összevetve a felszíni léghőmérséklet, a felszínborítottság, a vegetáció, valamint az időjárás-előrejelzési adatokkal és szélviszonyokkal folyamatos monitoring alatt tarthatják az erdőket, ami nagy segítséget jelentene az erdőtüzek elleni védekezésben.

Az ESA, műholdfelvételek alapján ATSR World Fire Atlas (WFA) néven erdőtüzeket bemutató, folyamatosan frissülő online világtérképet tett közzé, amely bárki számára ingyenesen hozzáférhető a szervezet honlapján. (http://dup.esrin.esa.int/ionia/wfa/index.asp)

Sajnálatos tény, hogy a Földön évente közel 50 millió hektár erdő válik a tűz martalékává. Az értékes erdők elpusztulása mellett a tüzek azért is komoly gondot jelentenek, mert az égés során felszabaduló szén-dioxid révén hozzájárulnak az üvegházhatás fokozódásához.

Forrás: National Geographic
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés