illusztráció illusztráció

Erős hidegfront hoz hűvös nappalokat, fagyos éjszakákat hétvégére

Az átmeneti felmelegedés után érkezik a lehűlés hétvégére. Vasárnap hajnalban -5 fokos fagy is lehet.

A hét közepére érkező felmelegedés után hétvégére visszatér a hűvös őszi idő, melyet egy erős hidegfront hoz majd magával. 

Szerdán ennek hidegfrontnak az előoldalán erősödik meg a délnyugati szél, ami csütörtökön többfelé viharossá fokozódik. Csütörtök délután a front csapadékrendszere már megérkezik az északi, északnyugati tájakra, de napközben még sokfelé elérjük, sőt pár fokkal meg is haladjuk a 20 fokot.

Így érkezik a hideg levegő észak, északnyugat felől. A WXCharts.com előrejelzési térképén az kb.1500 méteres magassági szint hőmérsékletének változása láható Európa felett.

A frontal érkező eső zöme péntekre virradó éjszaka vonul át felettünk, napközben még délen, délnyugaton lesz szükség az esernyőkre. Nagyobb, 15-20 millimétert elérő csapadékmennyiség péntek éjfélig a délnyugati tájakon hullhat.

Az északnyugatira átváltó, több helyen megélénkülő széllel már hűvösebb levegő áramlik be:

a szerdai maximumokhoz képest kb. 6-10 fokkal lesz hidegebb az idő.

A napot is kevesebbet láthatjuk, az északi tájakon lehetnek hosszabb napos időszakok.

illusztráció

illusztráció

 

A hétvége időjárása

Nemzeti ünnepünkre visszatér a napsütés, egy-egy zápor csak néhol fordulhat elő. Hűvös lesz a levegő, 10-16 fokig emelkedik a hőmérséklet, ráadásul az élénk, helyenként erős lökésekkel kísért északnyugati szél is rontani fogja hőérzetünket. Vasárnap is napos időre készülhetünk és a maximum hőmérséklet is a szombatihoz hasonló tartományban fog mozogni. Az keletire, északkeletire forduló szél azonban veszít erejéből, csak néhol lehetnek élénk lökések.

A hűvös nappalokat hideg, több helyen fagyos éjszakák előzik majd meg. Vasárnap hajnalban

a fagyzugos helyeken -5 fokig is lehűlhet a levegő.

Emellett pára-, ködfoltokra is számítani kell.

Borítókép: Deák István, WXCharts.com

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés