illusztráció illusztráció

Hétvégére visszatér a meleg

Nem tart sokáig a szerdai hidegfront hatása, péntektől erős déli-délnyugati áramlással meleg levegő érkezik, hétvégén sokfelé meghaladhatjuk a 20 fokot.

Szerdán viharos széllel, esővel, záporokkal, helyenként zivatarral erős hidegfront vonult át fölöttünk, mögötte még csütörtökön is maradt a szeles, hűvös idő.

Péntektől erős melegedés körvonalazódik

Eközben a sarkvidék felől újabb hideg légtömeg indul meg dél felé, a legfrissebb előrejelzések szerint ez tőlünk nyugatra fogja kifejteni hatását, illetve a Földközi-tenger fölé érve - és találkozva az ottani meleg, páradús levegővel - aktív ciklonképződést indít be a mediterrán térségben. Hazánk térségében pedig a ciklon előoldalán erőteljes déli-délnyugati áramlás alakul ki, mellyel több fokkal melegebb levegő érkezik.

illusztráció

Az ECMWF modell vasárnap éjfélre vonatkozó hőmérsékleti anomália előrejelzése a 850 hPa-os szintre és a tengerszinti légnyomásra (Forrás: WXCharts.eu)

Szeles, meleg hétvége jön

Pénteken még kissé hideg lesz a reggel, majd napközben már többfelé feltámad a déli-délnyugati szél, a változóan felhős-napos időben délutánra pedig 15-20 fokig melegszik a levegő.

Szombaton és vasárnap pedig gyakran erős, viharos lehet a délies szél, ezzel pedig igen meleg levegő érkezik fölénk. A hajnalok olyannyira megenyhülnek, hogy a legtöbb helyen 10, helyenként 15 fok fölött maradnak a minimumok, délutánonként pedig sokfelé mérhetünk majd 20 foknál melegebbet. Még ugyan mutatkozik némi bizonytalanság az előrejelzésekben, de úgy tűnik, nem csak meleg lesz, csapadék is érkezhet, így időről-időre előfordulhat majd eső, zápor, helyenként akár zivatar.

Borítókép: Mona33

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés