Erős UV-B szombaton

| 2009. július 3. 20:59 | Frissítve:
7,8-as UV-Indexet is mérhetünk a napokban, ha lehet, kerüljük a közvetlen napfényt.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott előrejelzés szerint a szombati nap folyamán a déli órákban az UV sugárzás erősségét kifejező UV-index akár 7,8-as értéket is elérheti, mely csupán két tizedesre van az extrémnek minősített 8-as határtól.

Minden évben június 21-én van a leghosszabb nappal, ezzel együtt e napon esik be a legkisebb szögben a Nap fénye hazánk területére, így az UV sugarak kiszűréséért felelős ózonréteg ilyenkor van a legrövidebb úton átszelve. (Arra a kérdésre, hogy miért nem ilyenkor van a legmelegebb, egyszerűen csak a légköri hő tehetetlenségéből adódó eltolódás a válasz.)

Ez az igen magas UV-B sugárzás pedig rendkívül veszélyes: a déli órákban 13-14 perc alatt le lehet égni, a bőrrák kialakulásának az esélye pedig jelentősen megnövekszik. Hazánkban évente közel 2000 új bőrrákos betegről szereznek tudomást az orvosok, melyből több száz halállal végződik. Rendkívül fontos tehát, hogy 11 és 15 óra között mindeképpen, de ha tehetjük 10 és 16 óra között se nagyon tartózkodjunk napon.

Magyarországon a legmagasabb, 9,4-es UV-Indexet a Kékestetőn mérték. Az utóbbi években a rendszerváltáskor bezárt gyárak miatt tisztuló levegő miatt kimutatható az UV-B sugárzás folyamatos növekedése.

A jelenlegi UV-B sugárzás mértékét térképünkön követhetik nyomon.

hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak