illusztráció illusztráció

Eső, eső, hideg!

Idén nyáron bővelkedünk csapadékban: heves zivatarok törnek ki, az átlaghoz képest 3-szor nagyobb csapadékmennyiséget mérnek, megdőlt országos hidegrekord.

Bárki bizton állíthatja, hogy ez a nyár nem olyan mint az elmúlt évi! A tavalyi hőség és szárazság után idén nyáron kijutott a csapadékból bőven. Ezen alapvetően nem kell meglepődni, mivel Magyarország éghajlata olyan, hogy a négy évszak hőmérsékleti, és persze csapadékmennyiség tekintetében különül el, az éves csapadékösszeg nagy része a nyári hónapokban hullik.

Ahogy Medárd napján találgattuk, hogy vajon bejön e a negyven napig tartó jóslat, be kellett látnunk, hogy a népi hiedelem, ha nem is teljes mértékben, de ebben az évben is megállta a helyét; Sopronban júniusban például az átlagos csapadék háromszorosát mérték, 246,5 mm-t, Szombathelyen pedig az átlagos 77 mm kétszerese 2 nap alatt hullott a városra, 66 és ezt követően 53 mm.
Ez az eredmény még nem rekord, a legnagyobb mért csapadék Magyarországon 1958.júniusában esett Dobogókőn, pontosan 444mm. - tette közzé az origo.

Eleinte, főleg a mezőgazdaságban érintettek örültek a bőséges csapadéknak, ám a „jóból is megárt a sok!”-szokták mondani.
Habár a búza 80%-a már a magtárakban van, és a gazdák állítása szerint kiváló minőségű, addig az értékes észak-dunántúli területeken 200 ezer hektáron ázik a búza a meleg esőben. Legalább egymillió tonna mag sorsa kérdéses, mivel ha az ázó szem csírázni kezd és kalászban hajt ki, az termény legfeljebb takarmánynak jó, mivel az ember fogyasztáshoz szükséges belső anyagai megcsappannak. A csapadékos idő miatt a fuzárium nevű gomba is veszélyezteti a szemeket- állítják a felvásárlók, s ez további aggodalomra adhat okot – írja az FN.hu

A lehullott bőséges csapadék már nemcsak a terményt, van, ahol ingatlanokat is fenyeget. Amellett, hogy több pincébe is befolyt a víz, a Heves megyei Nagyvisnyón homokzsákokkal védekeznek, ugyanis kiöntött a Szalajka-patak. Egyelőre csak kerteket, udvarokat öntött el, de 4-5 ingatlant is veszélyeztet a megáradt patak. Harminc helyi lakos és húsz szakember: tűzoltók, speciális mentők, katasztrófavédelmi dolgozók védekeznek a településen.- tudta meg az MTI.
A hegyi patak vízszintje ilyen időjárási helyzetben gyorsan megnő, majd ugyanolyan gyorsan csökken is. Szilvásvárad felől már jeleznek némi vízszintcsökkenést.

Sopron nemcsak a júniusi esők miatt, júliusban is szerepet kapott az „időjárás színpadán”, ugyanis 2008. július 23-án megdőlt az 1913 óta érvényben lévő hidegrekord. A Független Hírügynökségnek az OMSZ ügyeletese elmondta, hogy a nyugat-dunántúli városban a legmelegebb órákban is csak 13,9°C mértek. Az eddigi rekord, amit egyébként szintén „a hűség városában” mértek, 1913-ban ezen a napon 14,6°C volt.
Budapesten nem dőlt meg a hidegrekord, Újpesten volt a leghűvösebb, 16,5°C, ez azonban 2 tizeddel magasabb az 1957-ben 16,3°C-nál – írja az Index.

A hétvégén már valamivel mérséklődik a csapadék mennyisége, következő hét elejétől száraz, napos időre van kilátás.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés