Esősen indul a hét

| 2010. augusztus 29. 18:11 | Frissítve:
A napsütéses vasárnapot hétfőn feltámadó szél és eső követi majd. Frissítve!

Ahogy azt a 30 napos előrejelzésünk már július végén egy nap eltéréssel jelezte (itt és itt), péntek este megérkezett hazánkba az évszakváltó hidegfront, melynek nyomában 10-15 fokos hőmérsékletvisszaesést regisztráltunk országszerte. A front átvonulását követően vasárnapra kitisztult az ég, de a levegő már csak 20-22 fokosra melegedett kora délutánra.

 Ami az elkövetkező napokat illeti, ez a "mérsékelt jóidő" sem lesz hosszúéletű, hétfőn ugyanis a csípős hajnalra ébredhetünk, fagyzugos helyeken akár 5-6 fokig hűlhet a levegő, majd a nap folyamán egy újabb hidegfront éri el hazánkat. Délelőtt még csak a Kisalföldön, délutánra viszont az ország egyre nagyobb területén élénkül meg az északnyugati szél és kezd el újból esni az eső. Az esti órákban az Alföldön egy-két helyen meg is dörrenhet az ég.

De lássuk egy kicsit részletesebben, paraméterekre lebontva, hogy milyen kellemetlenségek várnak ránk a következő napokban - már ami az időjárást illeti.

SZÉL:
Hétfőn leginkább az Alföld déli és középső területein fokozódhat viharossá a szél (60 km/h), a keddi napon azonban már északnyugaton, a középső és a délkeleti megyékben is viharos szélre készülhetünk, az Észak-Dunántúlon akár  90 km/h-s széllökések is előfordulhatnak majd. Szerdán reggelre a Tisza vonalától nyugatra többfelé lesz viharos az északnyugati irányú szél, szintén akár 90-100 km/h-t meghaladó lökésekkel. Napközben is marad majd a viharos szél, ez alól csak a keleti és északkeleti határszél jelenthet kivételt. Csütörtökön már csendesedik a légmozgás, ekkor már csak élénk lökések fordulhatnak elő.

CSAPADÉK:
A 2 nap leforgása alatt helyenként nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat: délen és a Tiszántúlon akár 15-20 mm-t meghaladó, másutt pedig akár 10-15 mm körüli mennyiség.

ZIVATAR:
Kedden a keleti-északkeleti megyék kivételével elszórtan számíthatunk egy-egy zivatar kipattanására, ám a problémát nem ez okozhatja majd elsősorban, hanem inkább a felázott talaj és a viharos szél kombinációja: letört faágak, kicsavart fák biztosan előfordulnak majd.

EGY-KÉT JÓ TANÁCS:

- Igyekezzünk autónkkal védett helyre állni, hogy megóvjuk egy esetlegesen elkorhadt fa letépett ágától!

- A szeles idő könnyedén kicsavarhatja kezünkből az esernyőt, ezért érdemesebb esőkabáttal és gumicsizmával védekezni a csapadék ellen!

- A szeles, hűvös, nyirkos időben könnyedén megfázhatunk, ne szégyelljük elővenni őszi kabátunkat, vastagabb pulóverünket sem! Fogyasszunk sok C-vitamint, igyunk meg egy-egy bögre forró teát!

- A következő napok a hidegfrontra érzékenyek mellett a reumatikus fájdalmakban szenvedők, illetve az érszűkületesek panaszai is fokozódhatnak; utóbbiak próbálják meg melegen tartani végtagjaikat!

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak