illusztráció illusztráció

Európa legmelegebb júniusán vagyunk túl

Nemcsak nálunk, Európa-szerte rekordot döntött a júniusi hőség.

A nyár első hónapja sorra döntötte meg Európa több országában a melegrekordokat. A kedden közzétett adatok alapján 2019 júniusában az európai átlaghőmérséklet minden eddigi rekordnál magasabb volt, a normálnál 2 fokkal magasabban alakult.

A Szahara sivatagból áramló forró levegő okozta hőhullám ugyan nem volt hosszú életű, de annál intenzívebb. A havi átlaghőmérséklet körülbelül 1 fokkal tért el az 1999-ben mért rekordtól, és körülbelül 1 fokkal volt magasabb az elmúlt évtizedek trendjétől. 

illusztráció

Június végére vonatkozó 2 méteres átlaghőmérséklet-anomália
Forrás: ECMWF, Copernicus Climate Change Service

Az adatok szerint

globális szinten is 2019 júniusa volt a legmelegebb.

Ezt megelőzően 2016 júniusa tért el 0,1 fokkal a korábbi évektől. A hőmérséklet-anomália térkép rámutat, hogy a hónap vége mennyire volt szokatlanul meleg. Az 1981-2010 közötti időszakban (az átlagos 30 éves klimatológiai referencia-időszakban) ugyanezen öt nap átlagához viszonyítva a normál hőmérséklet 6-10 fokkal volt magasabb Franciaországban, Németországban, Észak-Spanyolországban, Észak-Olaszországban, Svájcban, Ausztriában és a Cseh Köztársaságban. 

illusztráció

Június átlaghőmérsékletének eltérése 1981-2010-hez képest
Forrás: ECMWFCopernicus Climate Change Service

Ezt a hőhullámot nehéz ugyan közvetlenül az éghajlatváltozás számlájára írni, mivel az ilyen szélsőséges időjárási események várhatóan egyre gyakoribbak lesznek, ahogy a bolygó továbbra is melegszik a növekvő üvegházhatású gázkoncentráció miatt. A legfrissebb Copernicus Climate Change Service adatok és az eddigi adatsorok összevetése viszont azt támasztja alá, hogy 2019 júniusában az európai átlaghőmérséklet több, mint 3 fokkal volt magasabb az 1850-1900-as átlagnál.

illusztráció

Június átlaghőmérsékletének eltérése 1850-1900-hoz képest
Forrás: ECMWFCopernicus Climate Change Service, HadCRUT4

1,5 fokos eltérés a normál átlaghőmérséklettől

Az elmúlt 150 év során már többször mutatott június átlaghőmérséklete 1 fokos eltérést, mint 1901-ben, 1917-ben és 1999-ben. 2019. viszont 1,5 fokos eltérést produkált. 

Forrás: Copernicus Climate Change Service

Hirdetés