illusztráció illusztráció

Extrém vízlengés a Balatonon

A Balatonnál is megtette hatását a csütörtöki viharos délnyugati szél: 73 centimétert lendült ki a tó vize!

Aki tegnap Balatonmáriafürdő környékén járt, meglepődve tapasztalta, hogy a víz alacsonyabb, mint idén bármikor. Szárazra került a nádasok előterében a homokpad, az iszapfelszínekből kilátszottak a kagylók, a kikötőben számos hajó oldalára dőlt, ahogy lógva maradt a kikötőkötelén, vagy felült a fenékre. Az átmeneti vízszintcsökkenés oka a vízlengés - számol be Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársa.

A balatonmáriafürdői strandon elhelyezett kameránk felvételén is jól látszik az apadás 

illusztráció

illusztráció

73 cm-es vízlengést okozott a viharos szél

Ismert jelenség a tavon, hogy a hosszában fújó délnyugati szél át tudja nyomni a vizet a keleti medencébe, ilyenkor délnyugaton néhány óra leforgása alatt lecsökken a vízszint, északkeleten pedig emelkedik. Ez történt tegnap is: az egyre erősödő délnyugati szél északkelet felé haladó áramlást okozott. A csütörtök délelőtti MODIS műholdképen látszik, hogy erősen felkeveredett, barna a víz, kivéve a Tihanyi-félsziget szélárnyékát, ahol még viszonylag átlátszó (zöld), ez az állapot figyelhető meg a kompról készült fotónkon is. 

illusztráció

illusztráció

A legnagyobb kitérés idején, tegnap este 6-kor Keszthelyen extrém alacsony, +48 cmes vízállást mértek, míg Balatonfűzfőn ugyanebben az időpontban extrém magas, +121 cm-es árvizet, mindeközben a tó átlag vízállása +90 cm maradt. A kilendülés mértéke így 73 cm, amely ritka ugyan, de nem rekord: 1962-ben 103 cm-es kilendülést is mértek. 

Adatok:

- ELTE MODIS műholdvevő állomás (http://nimbus.elte.hu/kutatas/sat/latest/balaton/images/)

- Windguru archívum (windguru.cz)

- Országos Vízügyi Igazgatóság (www.vizugy.hu

Borítókép: Wittmann Csaba

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés