Ez történt novemberben

| 2013. december 3. 18:59 | Frissítve:
A kezdeti enyhességet követően fokozatosan egyre hidegebb levegő érkezett, a Dunántúlon többfelé 100 mm-nél is több esett.

A szokatlanul meleg október harmadik dekádját a szokásosnál néhány fokkal enyhébb november eleje követte. Ugyanakkor a korábbinál felhősebbé, változékonyabbá vált időjárásunk. Az első markáns hidegfront 3-án érkezett, ezt megelőzően viszont rekord enyhe volt az éjszaka, Kaposváron mindössze 14,9 fokig csökkent a hőmérséklet. A front napközben szinte néhány óra alatt vágtázott át az országon, a rövid időre viharossá váló szélben Nógrádban viharkárok keletkeztek. Az átmeneti enyhülés után 5-én máris nyakunkon volt a következő hidegfront. Több, mint tíz fokos hőmérséklet-kontraszt alakult; amíg keleten 20 fok fölé szökött fel a hőmérő higanyszála, addig a Dunántúlon alig 10 fokot mérhettünk. Országszerte esett eső, délnyugaton és északon 20-30 mm esett.

 

Gyors ütemben 6-án egy melegfront felhőzete borította be az égboltot, számottevő mennyiségű csapadék ebből sehol sem esett. A déliesre forduló áramlással melegebb légtömegek érkeztek. A reggeli pára-és ködfoltok felszállását követően legalább néhány órára mindenütt kisütött a nap. 9-én a déli és keleti országrészben 17-21 fok közé kúszott fel a hőmérő higanyszála, Sellyén 23,1 fokkal megdőlt a napi országos melegrekord. Ekkor egy hidegfront érkezett északnyugat felől. Ebből, illetve egy kimélyülő mediterrán ciklonból a Dunántúlon három nap leforgása alatt sokfelé 30-50 mm-nyi csapadék hullott, nyugaton viharos szél fújt. Mindeközben a Fülöp-szigeteken egy szupertájfun pusztított, 380 km/h-ás széllökést produkált Haiyan.

 

A hónap közepére az anticiklonális hatások miatt egyhangúvá vált időjárásunk. Az éjszakákon napról-napra több helyen képződött köd, míg a nappali órákban több helyen voltak tartósan párás, felhős területek. Szerencsére nem volt mindenütt borús az égbolt, elsősorban a keleti megyékben néhány órára előbújt a nap. A korábbi hetek lényegesen melegebb időjárásának hatására Fegyverneken beért a földieper.

 

17-én reggelre olyan sűrű köd képződött, hogy nem tudtak leszállni a repülőgépek a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A gyakran felhős, szürke, nyirkos napok sorozata az Északi-középhegység és az Észak-Alföld kivételével csupán 19-én szakadt meg, ekkor több helyen is előbújt a Nap. A szálló por koncentrációja átlépte az egészségügyi határértéket, majdnem elrendelték a szmogriadót. Mindeközben Európában megindult a makroszinoptikus átrendeződés, több napos bizonytalanság után bizonyossá vált a közeledő hidegbetörés.

 

Addig azonban még az évszakhoz képest kb. 5 fokkal volt melegebb, elsősorban a keleti országrészben sütött ki a Nap pár órára. A hidegfront közeledésével először nyugaton, majd máshol is megnyíltak az ég csatornái, a Nyugat-Dunántúlon másfél nap alatt 40-50 mm esett. 24-én este a hideg utat tört a Kárpát-medencébe; másnap virradóra az eső egyre több helyen váltott át havazásba. A hó csak a hegyekben maradt meg, ott helyenként 4-5 cm-es hóréteg képződött. Síkvidéken csak átmeneti hólepel alakult ki. A megerősödő, viharossá fokozódó szélben Fonyódon 108 km/h-ás széllökést mértünk.

A hónap végére anticiklon határozta meg időjárásunkat, így felhős és napos tájak, illetve időszakok egyaránt voltak. Főleg szerda virradóra esett délen kevés hó mutatóban, majd leginkább délen és keleten sütött a Nap. A hőmérsékletek nagyjából a sokéves átlag körül alakultak, ám előfordultak hidegebb éjszakák és helyek is, 28-án reggel néhol -10 fokig hűlt a levegő. Ekkor egy érkező melegfront felhőzete alá sütő napsugarak színpompás naplementét eredményeztek.

 

 

A fotókat Bodrogi Attila, Bbkris, Csaby83, Borza Judit, Mullertimi, Roli530, Szabó Bálint, Dombi Attila, Zsombok Imre és Kacs Robi nevű  Észlelőnik készítették.

 

« 2012 november


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak