Ez történt áprilisban

| 2014. május 6. 12:09 | Frissítve:
Mozgalmas időszakon vagyunk túl, a több hidegfronton felül hidegcsepp, hidegörvény, sekély ciklonális mező szinesítette áprilist.

Napos, száraz idővel kezdődött az év negyedik hónapja. Ugyan nem volt teljesen zavartalan a napsütés, mert fátyolfelhők szűrték meg azt. Sőt, időnként gomolyok is képződtek és helyenként jelentéktelen zápor is esett, 2-án délben Sopron környékén megdörrent az ég. 5-én egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon felhőzete takarta el a napot, délen szórványosan gyenge eső, zápor is volt, mérséklődött a meleg. 6-án nyugaton szórványosan voltak zivatarok.

 

Erős hidegfront, hidegcsepp, jégdara

7-én átmenetileg anticiklon alakította időjárásunkat, ekkor országszerte több órás napsütést élvezhettünk. 8-án egy erős hidegfront érkezett, késő délutántól a megnövekvő gomolyfelhőzetből az ország északnyugati felében zivatarok pattantak ki. Helyenként felhőszakadás is volt, Sopronban 30-40 mm esett. Másnap keleten, északkeleten esett 10 mm-t meghaladó mennyiségű eső, miközben nyugat felől csökkent a felhőzet. 10-én egy hidegcsepp helyeződött a Kárpát-medence fölé. Ennek hatásaként már délelőttől gomolyfelhők képződtek, kora délutántól pedig többfelé alakultak ki záporok, helyenként zivatarok. Egyes cellákból jégdara, illetve jégeső is esett. A csapadék mennyisége azonban a legtöbb helyen nem haladta meg az 5 mm-t.

 

Az elvonuló hidegcsepp még egy-két napig a keleti megyékben okozott felhős időt, eközben a Dunántúlon helyenként záporok alakultak ki. 14-ig lassan melegebb levegő töltötte ki légterünket, a nappali csúcsértékek több helyen a 20 fokot is elérték vagy azt meghaladták. Ekkor egy erős hidegfront érkezett. A kezdeti napsütést erőteljesen megnövekvő felhőzet követte, az ország déli felében sokfelé alakultak ki záporok, a Dunántúlon elszórtan zivatarok. A Kisalföldön viharos erejű széllökések is voltak. A hidegfront mögött 15-én a gomolyfelhő-képződésből gyorsan mozgó záporok képződtek, melyekből jégeső és jégdara is esett, sőt a hegyekben futó hózáporok is voltak.

16-án egy hidegörvény hatásaként ismét záporok és zivatarok fejlődtek. Egyes intenzívebb cellákból jégeső és hódara is esett. Az amúgy sem kellemes hőmérsékletet (Tmax: 10-15 fok) az erős szél tovább rontotta. A változékony időt egy tőlünk délre örvénylő ciklon biztosította, melynek hidegfrontja – szokatlan irányból – kelet felől 19-én vonult át felettünk. A megnövekvő gomolyfelhőkből délutántól eleinte keleten, majd máshol is záporok és zivatarok pattantak ki. Kisebb zivatarláncok összeálltak; az alacsony felhőalappal rendelkező viharfelhők nyarat meghazudtoló látvánnyal söpörtek át az országon. A szélerősödés mellett helyenként jégeső esett a mogorva, sötét fellegekből.

 

 

Felhőtölcsérek napjai

Az erősen változékony idő ezzel nem ért véget, a sekély ciklonális mező kitűnő feltételeket adott a felhőképződésnek. A felhőkből szórványos jelleggel többfelé volt eső, zápor, elszórtan zivatar. Helyenként jégeső is esett, a lassú cellaáthelyeződés következtében itt-ott felhőszakadás mennyiségű csapadék hullott. Először Váton, majd Vámosmikolán és Zselízben, végül Galgagyörkön is tubát fotóztak. A sok felhő gyakran takarta a napot, ugyanakkor ez nem vetette vissza a hőmérsékleteket, az átlagosnál mintegy 3-5 fokkal volt melegebb.

 

Az időjárási felállás nem változott a hónap utolsó napjaiban sem. A többnyire napos délelőttöket követően a déli óráktól erőteljes gomolyfelhő-képződés volt jellemző, melyekből délutántól összességében többfelé alakultak záporok és zivatarok. Az erősebb cellákból jégeső és felhőszakadás mennyiségű eső esett. 29-én délután Mezőhegyesen, 30-án délelőtt Almáskamarásnál tornádót láttak! Szerencsére egyik sem okozott kárt. 30-án a tornádót követő pár óra elteltével pedig Békéscsaba határában ismételten felhőtölcsér, ezúttal tuba alakult ki.

 

Ismét a világűrben jártunk

Nem csak a légkör, hanem csapatunk is aktív volt. 28 -án délután – a Messer Hungarogáz és a MyActionCam támogatásával – egy kamerákkal felszerelt meteorológia ballont bocsájtottunk a világűr felé. A szerencsés földet érést követően csodálatos fotókkal mutathattuk be milyen egy zivatarcella közel 26 km-es magasságból.

 

 

 

A fotókat Szabó Bálint, Horváth István, Bakos Liza, Optimus40, Kortyis Dávid, Ferenc Zsuzsanna, Crisis, Pócsai Sándor, Szűcs Péter és Aponyi Ilona készítették.

 

« 2013 április


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak