Ez történt áprilisban

| 2013. május 5. 9:08 | Frissítve:
Havazással kezdődött, nyári kánikulával ért véget a hónap. Egyik hétről a másikra csöppentünk a télből a nyárba.

A hosszúra nyúlt tél a tavasz második hónapjának legelején tovább folytatódott. Ekkor – mint ahogy a tél folyamán oly sokszor – egy mediterrán ciklon határozta meg időjárásunkat. Nyugaton többfelé havazott, míg a középső és keleti országrészben eső esett. A Dunántúlon a maximum hőmérsékletek alig emelkedtek fagypont fölé. Sok helyen jelentős mennyiségű csapadék (10-30 mm) hullott. Pár nap után 5-én ismét egy ciklon csapadékrendszere érte el hazánkat, délen és keleten területi átlagban 10 mm eső esett. A rendkívül csapadékos idő miatt leomlott a fonyódi magaspart. Az Aircamfilm jóvoltából a belvízhelyzetet magasból szemlélhettük meg.

 

 

 

A következő napokban lassan-lassan barátságosabbra fordult időjárásunk, napról-napra több alkalommal sütött ki a Nap. 9-én egy melegfront felhőzete borította be az égboltot, ekkor több helyen volt gyenge eső, mennyisége szerencsére zömmel 5 mm alatt maradt. A déli, délnyugati légmozgásban a hőmérsékletek elérték az sokéves átlagnak megfelelő értékeket, 10-én 12 és 18 fok közötti maximumokat mérhettünk. Ekkor az országban szórványosan záporokról és zivatarokról is hírt adtak Észlelőink, helyenként jégeső is esett a magasra törő gomolyfelhőkből. Debrecenben tubát fotóztak.

 

A hónap közepén maradt az enyhe – az ebben az időszakban a megszokottnál pár fokkal melegebb – idő. A 12-én átvonult hidegfront mögött nem esett vissza jelentősen a hőmérséklet, hűvösebbek lettek az éjszakák. A megnövekvő felhőzetből szórványosan eső, zápor és zivatar is kialakult. Több helyen megerősödött a délnyugati, majd az északnyugati szél. A frontot követően anticiklon épült fel, amely napokon keresztül meghatározta a Kárpát-medence időjárását.

 

Tehát jellemzően zavartanul sütött a Nap, a kedvező időjárási feltételek miatt sehol sem kellett tovább fokozni az árvízvédelmi készültséget, sőt a folyók vízszintje tetőzött. 16-án este egy meteor suhant át felettünk, néhányan fotót is készítettek az égi jelenségről. A jóidő következtében elindult a balatoni szezon. A hideg víz miatt azonban csak napozni voltak ideálisak a körülmények azok számára akik megunták a négy fal közt töltött hónapokat.

Számottevő változás a hónap közepe után sem volt, csupán 22-én nyugaton alakultak ki elszórtan záporok és zivatarok. Mindezek ellenére a korábbi hónapok csapadékos időjárásának köszönhetően megtelt a Balaton, 122 cm-es vízállást regisztráltak. 23-án éjfél után nem sokkal Hevest 4,8-as magnitúdójú földrengés rázta meg, melynek az epicentruma Erdőteleken volt. A rengést az ország északi vidékein sokfelé lehetett érezni. 25-én este a derült ég alatt országszerte ideális körülmények közt figyelhettük meg a részleges holdfogyatkozást.

 

Kitartott az anticiklon és az ezzel együtt járó alapvetően napos, száraz idő az „utolsó napokban” is. Zömmel kevés felhő szűrte vagy takarta a Nap sugarait, helyenként fordult elő zápor, zivatar. A 125 cm-es – kritikus – vízállás miatt szükségessé vált a siófoki zsilip megnyitása, így a Balaton vízszintjének csökkentése. Jóval, mintegy 6-8 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál, 30-án a Csongrád megyei Pitvaroson rekord meleget regisztráltak a műszerek, 32,6 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Lassan körvonalazódott a május elejére prognosztizált záporos, zivataros folytatás...

 

 

A fotókat Gedó Károly,  az Aircamfilm, Bozó Tünde, Empszi, KM40, Bodrogi Attila, Kis János, Meszike007, Szabó Bálint, ExtremWeather és Borza Judit észlelőink készítették; a videó Szoboszlai István és Tóth Géza jóvoltából tekinthető meg.

 

« 2012 április


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak