Ez történt augusztusban

Bodrogi Attila | 2014. szeptember 5. 17:07 | Frissítve:

Felhőszakadásokban és zivatarokban augusztusban sem volt hiány, a kánikulai nyár 13-án ért véget.

A júliusi erősen változékony, fülledt időjárás augusztusban tovább folytatódott. A meleg, páradús, labilis légtömegek kedveztek a gomolyfelhő-képződésnek. 1-jén a Balatonnál volt heves zivatar, egyes helyeken rövid idő alatt 30-60 mm esett, ráadásul orkán erejű szél kísérte a vihart. 2-án Budapestet vették célba a viharfelhők, a felhőszakadás után utcák, terek kerültek víz alá, fák estek áldozatul az erős szélnek. 3-án Pécsen és Kaposváron szakadt le az ég, az erősebb zivatarcellákból több 10 mm esett le, az autók tengelyéig ért a víz, lelassult a közlekedés. 4-én virradóra a Duna–Tisza közén volt hangos az éjszaka, sokakat mennydörgés ébresztett fel álmukból. 5-én a napi viharok indításaként Pécsen tuba alakult ki, webkameránkon is nyomon követhettük mozgását. Ezután a Duna vonalától keletre (a Dunántúlon egy gyenge hidegfront hatására stabilizálódott a légkör) törtek ki nagy számban zivatarok. Az Alföldön a jégesővel kísért égi háború helyenként özönvízszerű esőt hozott, lokálisan a havi mennyiség zúdult le alig pár óra alatt. Az ítéletidő helyenként fákat csavart ki.

 

 

Kettő nyugis nap

6-án még többfelé voltak zivatarok, Budapesten és Debrecenben a felhőszakadás után utcák kerültek víz alá. A sötét fellegekből több tíz milliméternyi eső esett, amíg a hömpölygő vizet nem vezették el a csatornák csaknem megbénult a közlekedés. 8-án már csak a Duna vonalától keletre törtek magasba a gomolyok. Az erősebb zivatarokat ezúttal is felhőszakadás kísérte, a kifutószél helyenként fákat csavart ki, de csak kisebb szemű jégdarabok hullottak. 9-én és 10-én mindenütt naposra és szárazra fordult időjárásunk, ugyan az előző napon északon, északkeleten a délelőtti órákban sokáig megmaradt a reggelre képződött köd.

 

 

Vége szakadt a strandidőnek

Egy hullámzó frontzóna hidegfronti szakasza érintette 11-én és 12-én a nyugati, északnyugati megyéket. Emiatt arra sok volt a felhő, záporok, zivatarok is kialakultak. Zalában és Vasban szupercella haladt át. A Perseidák megfigyelését a telehold zavarta, szerencsére azonban sokfelé felhőtlen volt az ég. A fent említett hidegfront 13-án az esti órákban érkezett országunkba, ott ismét szupercella fejlődött ki. Másnap a lassan mozgó front kettősséget okozott; a Tiszántúlon még kánikula volt sok napsütéssel, míg a Dunántúlon sokfelé esős, hűvös, szeles idő volt jellemző. Délnyugaton 50-80 mm-nyi eső esett. Délután keletre is megérkezett a felfrissülés, zivatarok törtek ki. Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába körmendi szakaszán, a vízállás itt megközelítette a négy méteres szintet.

 

A folytatásban egy anticiklon épült fel, ennek következtében szárazra fordult időjárásunk. A több órás napsütést csak olykor zavarták felhők, melyekből helyenként fordult elő zápor. Az évszakhoz képest mérsékelt nappali felmelegedést hűvös éjszakák követték. 18-án virradóra olyannyira lehűlt a levegő, hogy Zabaron 4,9 fokos minimumot mértek, rekord dőlt. A csendes, kora őszre emlékeztető idő nem tartott sokáig, augusztus 20-án egy hullámzó frontzóna haladt át lassan országunkon. A hidegfronti vonalán, illetve előtt zivatarok pattantak ki, míg a front mögött eső esett. Az intenzívebben zivatarokban jégeső és erős szél is előfordult. Az eső és zivatarok távozását követően a legtöbb helyen megtartották az ünnepi tűzijátékot.

 

Frontos 20-a után csípős reggelek

Ezután átmenetileg anticiklon alakította időjárásunkat, ismét hidegek voltak a reggelek és nappali felmelegedés is elmaradt az augusztus második felére jellemző értékektől. 23-án érkezett a soron következő hidegfront, mely következtében a Dunántúlon több helyen alakult ki zápor, zivatar; estétől máshol is esett. A felhőszakadások Veszprémben okoztak gondokat; a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék következtében egyes útszakaszok váltak járhatatlanná, míg máshol pincékbe tört be a víz. Másnap a Nyírségben voltak kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, jégeső és falfelhő kíséretében csaptak le a viharok. Az évszakhoz képest hűvösebb idő hatásaként a Balaton vize 20 fokosra csökkent.

Némi nyugalmat követően 27-én egy hidegfront okozott változékony, főként délen esős időt. A front helyenként monumentális felhőkkel, záporok és zivatarok kíséretében vonult át. Távozása után anticiklon vette át az uralmat a Kárpát-medence felett, így alapvetően kellemes, napos, lassanként melegedő idővel búcsúzott a nyár. A melegedés előtt azonban még meglehetősen csípősek voltak az éjszakák, többfelé 10 fok alá hűlt a levegő. 29-én hajnalban keleti szomszédunknál Csíkszeredán mindössze 0,1 fokot regisztráltak, mely rekordot jelentett, sőt ez volt a romániai augusztus leghidegebb reggele is egyben. Mindeközben sikerrel zárult a kilencedik radarunk tesztelése, mely Szegeden állt működésbe.

 

A számtalan látványos fotót köszönjük minden észlelőnknek!

 

« 2013 augusztus
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

  • Ez történt márciusban A kemény téli időt gyors kitavaszodás követte, a sokéves átlagnál lényegesen melegebb volt.
  • Ez történt februárban A zord január után harmadik téli hónapunkban megenyhült az idő, a Tiszán erőteljes jeges ár haladt le.
  • Ez történt januárban Több, mint 30 éve nem volt olyan hideg a január, mint idén. Éjjelente -20 fokok sem voltak ritkák, teljesen befagyott a Balaton.
  • Ez történt 2016-ban Az átlagosnál több csapadék, szélsőségesen meleg és hideg időszakoktól mentes időjárás jellemezte a tavalyi évet.

Hozzászólások (5 db)

  • Észak-keleten nem volt semmi szerintem nincs miről beszélni.

  • Igen, nagy különbségek alakultak ki a településen belül is. El sem tudom képzelni, milyen lehetett az a 139.8 mm, vajon milyen intenzitással eshetett?

  • KpJmEt27! Az ATIVIZIG 151,4 mm-t mért Csongrádon. Ami viszont meglepő, hogy nem oly messzire tőled a zalotai gátőrháznál 262,6 mm-t mértek, amelyből az 5-ei viharból 139,8 mm jött le.

  • Csongrádon 5-én hatalmas vihar söpört végig. Az orkán erejű szél komoly károkat okozott, fákat csavart ki és döntött épületekre, villanyvezetékekre, autóra, kerítésekre. Felhőszakadás is volt, 31 mm esett rövid idő alatt, de a város másik részéről 40-50 mm-ről is hallottam. Másnap ismét felhőszakadás volt, melyből több, 50 mm esett, pincéket, garázsokat, mélyebben fekvő területeket öntött el a víz. Augusztus hónap 135.3 mm csapadékkal zárt Csongrádon, így felülmúlta a júliust, amikor 134 mm esett.

  • 3-án Csallóközben, Mosonmagyaróvártól keletre is jó néhány településen leszakadt az ég. Épp nagyszüleimnél voltunk vendégségben, déli 12 órától 14 óráig, kerek két órán keresztül megállás nélküli felhőszakadás, időnként még jéggel is kiegészítve. A villámparádét pedig át kellett élni, ahhoz hogy valaki elhiggye... leesett vagy 60-65 mm 2 óra alatt.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak