Ez történt augusztusban

| 2014. szeptember 5. 17:07 | Frissítve:
Felhőszakadásokban és zivatarokban augusztusban sem volt hiány, a kánikulai nyár 13-án ért véget.

A júliusi erősen változékony, fülledt időjárás augusztusban tovább folytatódott. A meleg, páradús, labilis légtömegek kedveztek a gomolyfelhő-képződésnek. 1-jén a Balatonnál volt heves zivatar, egyes helyeken rövid idő alatt 30-60 mm esett, ráadásul orkán erejű szél kísérte a vihart. 2-án Budapestet vették célba a viharfelhők, a felhőszakadás után utcák, terek kerültek víz alá, fák estek áldozatul az erős szélnek. 3-án Pécsen és Kaposváron szakadt le az ég, az erősebb zivatarcellákból több 10 mm esett le, az autók tengelyéig ért a víz, lelassult a közlekedés. 4-én virradóra a Duna–Tisza közén volt hangos az éjszaka, sokakat mennydörgés ébresztett fel álmukból. 5-én a napi viharok indításaként Pécsen tuba alakult ki, webkameránkon is nyomon követhettük mozgását. Ezután a Duna vonalától keletre (a Dunántúlon egy gyenge hidegfront hatására stabilizálódott a légkör) törtek ki nagy számban zivatarok. Az Alföldön a jégesővel kísért égi háború helyenként özönvízszerű esőt hozott, lokálisan a havi mennyiség zúdult le alig pár óra alatt. Az ítéletidő helyenként fákat csavart ki.

 

 

Kettő nyugis nap

6-án még többfelé voltak zivatarok, Budapesten és Debrecenben a felhőszakadás után utcák kerültek víz alá. A sötét fellegekből több tíz milliméternyi eső esett, amíg a hömpölygő vizet nem vezették el a csatornák csaknem megbénult a közlekedés. 8-án már csak a Duna vonalától keletre törtek magasba a gomolyok. Az erősebb zivatarokat ezúttal is felhőszakadás kísérte, a kifutószél helyenként fákat csavart ki, de csak kisebb szemű jégdarabok hullottak. 9-én és 10-én mindenütt naposra és szárazra fordult időjárásunk, ugyan az előző napon északon, északkeleten a délelőtti órákban sokáig megmaradt a reggelre képződött köd.

 

 

Vége szakadt a strandidőnek

Egy hullámzó frontzóna hidegfronti szakasza érintette 11-én és 12-én a nyugati, északnyugati megyéket. Emiatt arra sok volt a felhő, záporok, zivatarok is kialakultak. Zalában és Vasban szupercella haladt át. A Perseidák megfigyelését a telehold zavarta, szerencsére azonban sokfelé felhőtlen volt az ég. A fent említett hidegfront 13-án az esti órákban érkezett országunkba, ott ismét szupercella fejlődött ki. Másnap a lassan mozgó front kettősséget okozott; a Tiszántúlon még kánikula volt sok napsütéssel, míg a Dunántúlon sokfelé esős, hűvös, szeles idő volt jellemző. Délnyugaton 50-80 mm-nyi eső esett. Délután keletre is megérkezett a felfrissülés, zivatarok törtek ki. Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rába körmendi szakaszán, a vízállás itt megközelítette a négy méteres szintet.

 

A folytatásban egy anticiklon épült fel, ennek következtében szárazra fordult időjárásunk. A több órás napsütést csak olykor zavarták felhők, melyekből helyenként fordult elő zápor. Az évszakhoz képest mérsékelt nappali felmelegedést hűvös éjszakák követték. 18-án virradóra olyannyira lehűlt a levegő, hogy Zabaron 4,9 fokos minimumot mértek, rekord dőlt. A csendes, kora őszre emlékeztető idő nem tartott sokáig, augusztus 20-án egy hullámzó frontzóna haladt át lassan országunkon. A hidegfronti vonalán, illetve előtt zivatarok pattantak ki, míg a front mögött eső esett. Az intenzívebben zivatarokban jégeső és erős szél is előfordult. Az eső és zivatarok távozását követően a legtöbb helyen megtartották az ünnepi tűzijátékot.

 

Frontos 20-a után csípős reggelek

Ezután átmenetileg anticiklon alakította időjárásunkat, ismét hidegek voltak a reggelek és nappali felmelegedés is elmaradt az augusztus második felére jellemző értékektől. 23-án érkezett a soron következő hidegfront, mely következtében a Dunántúlon több helyen alakult ki zápor, zivatar; estétől máshol is esett. A felhőszakadások Veszprémben okoztak gondokat; a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék következtében egyes útszakaszok váltak járhatatlanná, míg máshol pincékbe tört be a víz. Másnap a Nyírségben voltak kedvezőek a feltételek zivatarok kialakulásához, jégeső és falfelhő kíséretében csaptak le a viharok. Az évszakhoz képest hűvösebb idő hatásaként a Balaton vize 20 fokosra csökkent.

Némi nyugalmat követően 27-én egy hidegfront okozott változékony, főként délen esős időt. A front helyenként monumentális felhőkkel, záporok és zivatarok kíséretében vonult át. Távozása után anticiklon vette át az uralmat a Kárpát-medence felett, így alapvetően kellemes, napos, lassanként melegedő idővel búcsúzott a nyár. A melegedés előtt azonban még meglehetősen csípősek voltak az éjszakák, többfelé 10 fok alá hűlt a levegő. 29-én hajnalban keleti szomszédunknál Csíkszeredán mindössze 0,1 fokot regisztráltak, mely rekordot jelentett, sőt ez volt a romániai augusztus leghidegebb reggele is egyben. Mindeközben sikerrel zárult a kilencedik radarunk tesztelése, mely Szegeden állt működésbe.

 

A számtalan látványos fotót köszönjük minden észlelőnknek!

 

« 2013 augusztus


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Rendkívüli meleg nyár van mögöttünk 1901 óta a második legmelegebb nyár volt az idei, és a szokásosnál szárazabb idővel is teltek a nyári hónapok.
  • Zivatarok a semmiből Látványos kamerafelvételek a pénteki nap zivatarjairól. Láthatjuk azt is, hogyan fejlődik egy gomolyfelhő zivatarrá.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak