Ez történt áprilisban

| 2016. május 5. 6:44 | Frissítve:
Olykor a zivatarokkal és a meleggel a nyarat, míg máskor a hideggel, esővel, hegyekben havazással a telet idézte az idő.

Hirtelen kora nyár, a magasban szaharai homok

Jóformán berobbant a tavasz, hiszen április elsején rögtön megdőlt a fővárosi melegrekord, 23,0 fokot mértek. Ugyanekkor egy sekély ciklon vonult át felettünk, amely következtében keleten és északkeleten este viharossá fokozódott az északi szél. A hideg beáramlása gyorsan megszakadt, anticiklon hatása lett döntő, másnap egyre több helyen felszakadozott a rétegfelhőzet, reggel azonban északkeleten fagyott. A következő napokban a délnyugati széllel még melegebb levegő érkezett a Kárpát-medencébe, a sok napsütést mindössze vékony fátyolfelhők szűrték; számtalan csodaszép tavaszi fotóval ajándékoztak meg felhasználóink. 5-én dupla melegrekord született; egyrészt Balatonedericsen mindössze 16,9 fokig csökkent a hőmérséklet, másrészt délután Budapest belterületén 26,4 fokig melegedett fel a levegő. Az erőteljes magaslati áramlással nagy mennyiségű afrikai homok sodródott fölénk.

Újabb melegrekordok, villámfényes éjszaka

6-án virradó éjjelen megdőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja; Dunaújvárosban, Pécs Árpádtetőn és Szentléleken 15,7 fokig hűlt a levegő. A következő napon is még meleg, napos idő volt jellemző, de estétől délen majd észak felé terjedve keleten is egyre több helyen zivatarok pattantak ki. Az ebben a térségben élőknek ez volt az idei első villámfényes éjszakája. A zivatarokat okozó frontrendszer 8-án tovább mozdult kelet felé; beborult az ég, több helyen volt eső, nyugaton zivatarok, a Dunántúlon visszaesett a levegő. 9-én hajnalban újabb melegrekord született, Csengeren csak 14,5 fokig csökkent a hőmérséklet. Az országszerte felhős, borús hétvége utolsó napján délnyugaton már hosszabb időszakokra is előbukkant a nap, számottevő csapadék sehol sem esett.

Hosszabb napos időszakok

11-én és 12-én hosszabb időre is kisütött a nap, utóbbi nap hajnalán helyenként sűrű ködfoltok képződtek. Ferihegyen több gép nem tudott leszállni. A nappali gomolyfelhő-képződésből a főváros környékén záporok, zivatarok alakultak ki. Északnyugaton hűvös maradt a levegő, amely egy hullámzó frontrendszer közeledését jelezte. A megnövekvő felhőzetből 14-én északon és északkeleten fordultak elő záporok, zivatarok. 15-ére távozott a ciklonná fejlődött front, alapvetően több órára kisütött a nap.

Viharos szél, lassú mozgású hidegfront

Az ezt követő két napon is alapvetően napos vagy változóan felhős idő volt jellemző. A megerősödő, illetve viharossá fokozódó szél károkat okozott Budapest több pontján. 18-án egy lassú mozgású hidegfront érkezett, amely hőmérsékletileg ketté vágta az országot: nyugaton jelentősen lehűlt a levegő, elszórtan esett az eső, míg keleten, délkeleten maradt a nyáriasan meleg. 19-én északon több órára kisütött a nap, délen ugyanakkor borult volt az ég és különösen este többfelé eredt el az eső. Ahol felszakadozott a felhőzet látványos hullámfelhőket figyelhettünk meg. 20-ára távozott a front, sok napsütés volt, csak a Tiszántúlon és az Alpokalján képződtek gomolyok, keleten egy-egy zápor is előfordult, erősen fújt a szél.

Sekély ciklon, viharos szél, lehűlés

A harmadik dekád elején is derült volt az ég, délnyugaton szűrték a napsütést fátyolfelhők, 21-én hajnalra a szélcsendes derült helyeken fagypont alá hűlt a levegő. 23-án sekély ciklon kezdett el kifejlődni, északon ekkor már több volt a felhő, délutántól szórványosan zápor, zivatar is kialakult. 24-én ez a ciklon ránk helyeződött, a beboruló égboltból főleg a középső és keleti országrészben esett eső. A Dunántúlon viharossá fokozódott, míg másutt délutántól megerősödött a szél. 25-én reggel Zala megyében a lakosság számára nem érzékelhető, 2,8-as földrengés következett be. Ugyanekkor a Mátra és a Bükk csúcsain mintegy 2 cm hó hullott. A Kékestetőn megdőlt az országos legalacsonyabb maximumhőmérséklet napi rekordja, csak -0,4 fok volt a csúcshőmérséklet.

Jelentős fagykárok, a Kőszegi-hegységben 25 cm hó

A hideg idő 26-án virradó éjszaka csúcsosodott ki, ekkor ugyanis sokfelé fagypont alá hűlt a levegő. A környező országokban, sőt Európa nagy területén is hideg, fagyos idő volt jellemző; az Alpok 2000 m feletti csúcsain 50-70 cm-t meghaladó hó esett, míg Németországban gyakorlatilag síkvidéken is havazott. 27-én egy lassan mozgó hidegfront az ország nyugati felében miközben eleredt az eső 2-5 fokig hűtötte le a levegőt, keleten ugyanakkor még 20 fokot mértek. Kifehéredett a Dobogókő és a Nagy Hideg-hegy, Kőszegi-hegységben 25 cm hó hullott. 28-án mediterrán ciklon felhőzete borította be a nyugati megyéket és erre eleredt az eső; Budapesten hidegrekord dőlt, a János-hegyen -0,7 fokig csökkent a hőmérséklet. Másnap kelet felé helyeződött át a ciklon súlypontja, északnyugaton ismét fagyott. A már fejlődésben gyümölcsösökben jelentős fagykárokat okozott a több fagyos éjjel.

Végezetül egy csokor 2016 április legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2015 április


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak