Ez történt áprilisban

| 2015. május 4. 16:36 | Frissítve:
Országszerte száraz idővel telt a tavasz második hónapja, gyakorta fújt élénk vagy erős szél, sokat sütött a Nap.

Nevéhez hűen meglehetősen változékony, szeszélyes idővel köszöntött be az április. Egy hidegfront vonult át országunkon, amely északkeleten előbb porvihart, majd szórványosan zivatarokat okozott. A hatalmas, mogorva felhőkből a záporok mellett jégdarazáporok is kialakultak, helyenként megdörrent az ég. A következő napokban is vendégeink voltak a záporok, hózáporok, sőt a magasabb hegyekben pár centi hó is hullt. Az erős szélben meglehetősen hideg levegő érkezett, 4-én hajnalra Zabaron -7 fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel megdőlt a napi hidegrekord. A Húsvétot is hideg, szeles, gyakorta felhős idő jellemezte, igaz ekkor csak helyenként volt zápor, hózápor.

 

6-án kora este az ország felett egy tűzgömb robbant fel, Miskolc térségében mennydörgésszerű hangot hallottak, míg máshonnan a meteor csóvája percekig látszódott. Egy hidegörvény következtében még 7-én és 8-án is többfelé növekedett meg a gomolyfelhőzet, elszórtan záporok is kialakultak. Előbbi napon erős szél rontotta hőérzetünket, Zalában porvihar miatt csökkent le a látótáv. Ezután anticiklon húzódott fölénk, egyre inkább napossá vált időjárásunk és napról-napra melegebb légtömegek töltötte ki a Kápát-medencét. 10-ére a maximumok többfelé elérték a 20 fokot.

 

11-én csak a Nyugat-Dunántúlon, 13-án egy hidegfront hatásaként a Dunántúlon szórványosan zivatarok pattantak ki. Az utóbbi zivatarokról látványos videók is készültek. A front mögött mindössze egy napra esett vissza a felmelegedés. Számottevő csapadék az ország döntő hányadán nem hullott. Ezután egy melegfront következtében ismét meleg léghullámok érkeztek. Az éjszakai és nappali hőmérsékletek is egyre magasabban alakultak. Mindössze fátyol-és gomolyfelhők szűrték, illetve takarták a napsütést. A felmelegedés 16–án érte el csúcspontját, ekkor mind az országos és mind a fővárosi melegrekord is megdőlt. Győr-Moson-Sopron megyei Osliban 29,2 fokig melegedett a levegő, míg Újpesten 28,6 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála.

 

17-én egy hidegfront hozott drasztikus változást. A megnövekvő felhőzetből több helyről jelentettek esőt, záport, a Tisza-tó környezetéből zivatart. A korábbiakhoz képest 12-14 fokkal esett vissza a hőmérséklet, 19-én virradóra többfelé fagyott az országban. Ahogy a korábbi hetekben számtalanszor úgy 20-án is szeles napban volt részünk, megerősödött a szél.

Az évszakhoz képest hűvösebb idő lassan, fokozatosan barátságosabbra fordult. Nyugat, délnyugat felől melegebb, száraz levegő került fölénk. A napsütést inkább csak fátyolfelhők szűrték, a szél sem fújt erősen. A napi maximumok 25-ére keleten helyenként elérték a 25 fokot. A fátyolfelhők kedveztek a légköroptikai jelenségek megfigyeléséhez. Észlelőink halójelenséget, irizáló felhőket, kondenz árnyékot; a kisebb mértékű gomolyfelhők „segítségével” Tyndall-sugarakat is megörökítettek.

 

27-ig még tovább melegedett, ekkor az Alföldön és keleti országrészben 26-28 fokot mutattak a hőmérők. Másnap aztán egy markáns hidegfront érkezett, a megnövekvő felhőzetből szórványosan alakultak ki záporok, elszórtan zivatarok. A lassan áthelyeződő cellák miatt helyenként nagy mennyiségű eső esett, Barcson 60 mm-nél is több zúdult le; a Balatonnál bőven 100 km/h feletti – Fonyódon 122 km/h – széllökések is voltak. 29-ére bő 10 fokkal esett vissza a hőmérséklet. Országos viszonylatban azonban nem enyhült a szárazság, áprilisban sokfelé csak néhány milliméternyi csapadékot regisztráltak.

A számtalan szebbnél-szebb fotót ezúton is köszönjük minden Észlelőnknek!

« 2014 április


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak