Ez történt februárban

| 2016. március 4. 16:18 | Frissítve:
Igen enyhe és meglehetősen csapadékos volt az idei év második hónapja. A hegycsúcsok kivételével sehol sem volt téli nap.

Hózivatarok követték a rekord meleget

A sokévi átlaghoz képest több fokkal melegebb, ám felhős idővel indult a hónap. Február 2-án a reggel, a nyugati megyékben élők zivatarok környezetére jellemző látványos mammatus felhőket figyelhettek meg. Ugyanezen a napon rekord meleg a volt a hajnal, Pécs Árpádtetőn mindössze 8,9 fokig csökkent a hőmérséklet. A következő napon is rekord enyhe volt a reggel, 10,9 fokos minimumot mértek, ugyancsak Pécs Árpádtetőn. Ekkor egy a térségünk felett hullámot vető hidegfront érkezett, Zalában és a Bakonyban hózivatar volt. 4-én reggelig több helyen 10-20 mm esett. A megélénkülő, megerősödő szélben a felhőátvonulásokból helyenként zápor, hózápor is kialakult. Jelentős lehűlés a front nyomában nem volt tapasztalható, de 5-én és 6-án virradóra többfelé fagypont alá csökkent a hőmérséklet.

Megtelt a Balaton, újabb melegrekord és újabb hózivatar

Az erős északnyugati szél kifújta a Balaton vizét, kinyitották a siófoki zsilipet. A magyar tenger téli színpompájáról egy csodás képriportot mutathattunk be. A farsangvasárnapi mohácsi busójárásról is képriportot készítettünk, ahol az erősen felhős ég alatt a busókkal együtt rengeteg turista igyekezett elűzni a telet. 9-én megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord, Kaposváron 10,3 fokig csökkent a hőmérséklet. 10-én virradóra egy erőteljes ciklon, illetve annak hidegfrontja érkezett hazánkba. A Bakonyban valósságos hóömlés, délnyugaton hózivatar ébresztette a későn kelőket. A Kőris-hegyen 13-14 cm hullott. A nap további részében a hegyvidékek kivételével eső esett, méghozzá északon és nyugaton nagy mennyiségben (20-30 mm). Előbb az Ipolyon, majd a Tarnán és a Sajón is III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Eső, a hegyekben havazás, Nógrádban tuba

A hónap közepén tovább folytatódott az erősen változékony idő. A gyakorta beboruló égboltból sokfelé esett eső. 13–án egy peremciklon vonult át országunkon. Az Alföldön megélénkült, megerősödött a szél. Az Északi-középhegység és a Kőszegi-hegység magasabb csúcsain több centiméter hó hullott. Ugyancsak ekkor Palotás és Szarvasgede között tuba fejlődött ki. A jelentős mennyiségű csapadék a Pilisben turistautakat tett járhatatlanná. Egyik-másik nap ugyanakkor legalább néhány órára mindenütt kisütött a nap. A napos helyeken és időszakokban 10 fok fölé (14-én 15-16 fokig) melegedett fel a levegő, tehát igen enyhe időben volt részünk.

Sok felhő, újabb esők, növekvő belvíz

A következő napok sem hoztak számottevő változást; többnyire erősen felhős vagy borult volt az ég. Ismétlődő jelleggel sokfelé fordult elő eső, zápor. 18-án egy ciklon vonult át országunkon, ennek nyomán a Dunántúlon megerősödött az északnyugati szél. Egyedül 20-án volt napsütéses időjárásunk. A rendszeres esőzések következtében újra megtelt a Balaton, tizenöt éve nem volt olyan magas a tó vízszintje február közepén, mint idén. Ezen felül 19-ére 58 ezer hektárra nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága.

Újpesten 19 fok, hidegfront viharos széllel és zivatarokkal

21-én egy melegfrontból esett sokfelé gyenge, jellemzően szemerkélő eső. A következő napon a legtöbb helyen több órára kisütött a nap; a megélénkülő, megerősödő délnyugati szélben igen enyhe levegő érkezett. A fővárosban megdőlt a melegrekord, Újpesten 19,1 fokot mértek. 23-án reggelre Iklódbördőcén mindössze 11,2 fokig csökkent a hőmérséklet, vagyis rekord meleg volt az éjjel. A szokatlanul magas balatoni vízállásról drónos felvételt mutathattunk meg. A 24-ére virradó éjszaka egy hidegfront vágtázott át az országon. Több helyen is zivatarok pattantak ki, a front mentén viharossá erősödött a szél, a Balaton környékén 100 km/h feletti széllökések is előfordultak. A fentieken túl arról is beszámoltunk, hogy szokatlanul meleg volt az Adriai-tenger, amely a későbbiekben kedvező lehet heves viharok kialakulásához. Ismét csak egy napig volt napos időjárásunk, 25-én ugyanis melegfront felhőzete borította be hazánkat. Előbb nyugaton havazott, majd az Északi-középhegységben.

Nagyon enyhe hajnal, sáros eső

A következő napon kelet felé távoztak a front csapadékot adó felhői, 27-én változóan felhős-napos, száraz időben volt részünk. A napsütést ezúttal sem élvezhettük sokáig, hiszen 28-án egy mediterrán ciklon felhőzete húzódott az ország fölé, de számottevő csapadék ekkor még sehol sem esett. A tél utolsó hajnala rekord meleg lett, Budapest Lágymányoson mindössze 7,8 fokig csökkent a hőmérséklet. A ciklonból sokfelé esett az eső, a magassági áramlás afrikai homokot is hozott magával, amely leginkább a gépjárműveken volt megfigyelhető.

Végezetül válogatás 2016 február legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

« 2015 február


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak