Ez történt márciusban

| 2016. április 3. 15:59 | Frissítve:
Gyakran felhős, szeles idővel telt az év 3. hónapja, a hegyekben több alkalommal havazott. Végül több fokot melegedett.

Ciklonok, a hegyekben havazás

A tavasz első mediterrán ciklonja rögtön elsején megérkezett, sokfelé 5-10 mm-t, az agglomerációban a 20 mm-t, helyenként 30 mm-t is meghaladta a lehulló csapadék mennyisége. A hegyekben néhány centiméter hó hullott. A Bakony mellett a Börzsönyben is igaz téli világ lett a kb. 5-10 cm hó nyomán. A következő mediterrán ciklon alig 36 óra elteltével került fölénk. Ez a délnyugati, illetve déli országrészt áztatta 5-10-15 mm-t meghaladó mennyiségű esővel. A Nyugat-Dunántúlon sokfelé megerősödött az északi, északnyugati szél. 5-én száraz, ám erősen fátyolfelhős idő volt jellemző; a hőmérsékletek 2-3 fokkal a sokéves átlag felett alakultak.

 

Felhők, esők, a Kékestetőn havazás

Lényegi változást a következő napok sem hoztak, ciklonális hatások határozták meg időjárásunkat. Ennek megfelelően többnyire erősen felhős vagy borult volt az ég, összességében sokfelé volt eső, zápor. 6-án a főváros térségében zivatarok alakultak ki, melyeket jégeső, illetve jégdara kísért; ezeken a helyeken szivárványt is láttak. 7-én délelőtt a Kékestetőn mintegy 5-6 cm hó hullott, közvetlen előtte pedig a Kőszegi-hegységben havazott. 9-én átmenetileg országszerte több órára kisütött a nap.

 

Felhők, március 15-én északon havazás

Ezután újból a felhők kerültek túlsúlyba, csupán kisebb körzetekben volt napos az idő. Szórványosan eredt el az eső, főként nyugaton megerősödött a szél. 14-én száraz levegő került fölénk, ennek hatására országszerte kisütött a nap. Nemzeti Ünnepünkre hidegörvény érkezett, északon már kora hajnalban vegyes halmazállapotú csapadékot jelentettek. Napközben egyre inkább délebbre terjedt ki az eső, havas eső, a magasabban fekvő vidékeken a havazás. Megmaradó hó a hegyekben 400-500 m felett hullott; a Bükk és a Mátra csúcsain 5-10 cm-es hóréteg alakult ki. Ekkor a csúcshőmérséklet több helyen az 5 fokot sem érte el.

 

Szárazabb idő, északkeleten erős fagy

16-án felszakadozott a felhőzet, de még hűvös maradt a levegő. A következő napokban ugyanakkor szárazabb idő következett. Fokozatosan lett egyre melegebb, 18-án a napsütésben a legtöbb helyen 15 fok körüli maximumokat mértünk. Közben arról számoltunk be, hogy sokkolóan meleg volt az idei február a Földön. 19-én egy hidegfront következtében megnövekedett a felhőzet, de csak kisebb esők fordultak elő. 20-án hajnalban a kiderülő égbolt alatt az ország északkeleti harmadában erős fagy volt, arra általában -5, -7 fokig süllyedt a hőmérséklet, néhol ennél is hidegebb volt.

 

Kevés napsütés, mediterrán ciklon, újabb erős fagy

Ezután többé-kevésbé napos, száraz idő volt, az Észak-Dunántúlon megerősödött a szél. Ezúttal sem tartott sokáig a napsütés, 23-án ugyanis egy tőlünk délre vonuló mediterrán ciklon érintette hazánkat. Ennek következtében megvastagodott a felhőzet, délelőttől előbb délen, majd máshol is eleredt az eső. A Mecsekben havazott. A ciklon távozását követően sokfelé megerősödött a szél, a középső országrészben több órára kisütött a nap. A 25-ére virradó éjjelen országszerte fagypont alá csökkent a hőmérséklet, északon -5, -8 fokot mértek. Így az eddig mért márciusi középhőmérséklet alig haladta meg a februárit.

 

Hidegcsepp, hidegfront, zivatarok, végül melegedés

26–án az ország északkeleti, illetve keleti megyéit egy hidegcsepp érintette, a záporokból, szórványos zivatarokból arra 15-25 mm esett. 27-én is sok volt a felettünk, bár ekkor már szakadozottabbá vált a felhőzet, a gomolyfelhőkből néhol zápor is előfordul. Hidegek, helyenként fagyosak voltak az éjszakák. Igazán nagyobb mértékű változást csak a 29-ei hidegfront hozott. A gomolyossá váló felhőzetből a déli óráktól záporok, zivatarok alakultak ki. Helyenként jégeső is esett, míg máshol szivárvány követte az esőt. Első tavaszi hónapunk utolsó napjaira aztán megérkezett az igazi tavasz; a délnyugati széllel jelentősen melegedett a levegő, 31-én 20 fok feletti maximumokat mérhettünk, egyre több volt a napsütés.

 

Végezetül egy csokor 2016 március legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Ez történt augusztusban A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány forróságból, heves zivatarból és látványos időjárási jelenségekből.
  • Ez történt júliusban Hamar hidegfront vetett véget a hónap eleji kánikulának, mely csak július utolsó harmadában tért vissza. Néhány akalommal heves viharok is előfordultak.
  • Ez történt júniusban Melegrekordból és csapadékrekordból is bőven jutott júniusra. A fülledt, meleg időben többször heves viharok okoztak pusztítást.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak