illusztráció illusztráció

Havat hozott az ünnep

Március 15-én reggelre hazánk északi területein sokfelé kifehéredett a táj, nyoma sem volt a tavasznak.

A hétfői fantasztikus, napos időt nézve nehéz volt elhinni, hogy kedd reggelre akár havazásra is ébredhetünk, ám láss csodát, nemzeti ünnepünk reggelén az északi területeken sokfelé fehéredett a táj.

19:00: Továbbra is kiterjedt csapadékmező mozog hazánk felett, néhol hó, havas eső, de a legtöbb helyen eső esik. A délután folyamán a Dunántúlról több helyről kaptunk hózáporokról és jégesőkről szóló jelentéseket is.

Ráduly László fotója egy délutáni hózáporról:

illusztráció

A Bükkben, kb. 600 méter magasan Bodrogi Attila az alábbi képet készítette délután:

illusztráció

14:45: A Kőszegi-hegységben is szép, nagy pelyhekben hullott a hó - Ráduly László videója, köszönjük!

13:25: Kékestetőt ellepték a hóimádók, közben Sopron mellett megdörrent az ég.

12:00: Most már kevesebb helyen esik hó, havas eső, de az esernyő továbbra is elkél, ha éppen valamilyen ünnepségre készülünk. Az örvény itt pörög felettünk, ez a széltérképen is gyönyörűen kirajzolódik.

10:10: Stábunk Dobogókőn követi a havazást, ahol eddig 4 centiméter hullott és havazik továbbra is:

illusztráció

9:35: Szépen terjed a csapadékzóna, már csak a déli határ mentén nem esik semmi - de itt sem kell sokáig várni. A Paks-Kecskemét vonalig hó, havas eső, eső egyaránt előfordul, a csapadékfajták teljes tárháza felvonul.

Zibrinyi László fotója a Széchenyi-hegyről:

9:05: WRF modellünk legfrissebb futása szerint a déli órákat követően már csak a hegyekben fog havazni, síkvidéken fokozatosan mindenütt esőbe vált a csapadék.

8:55: A várakozásoknál talán egy kicsit délebbre is húzódott a fagyhatár, ennek köszönhetően a havazás határa is. A Balaton - Tisza-tó vonaláig sokfelé találkozhatunk havas esővel, hóval is, ettől délebbre már inkább az eső a jellemző. A hó azonban csak átmenetileg maradhat meg, legfeljebb a magasabb

hegyekben számíthatunk 5-10 centis friss hótakaróra.

8:40: A Bakonyban is havazik, már Zircen is összefüggő fehér lepel borítja a tájat. Webkameránk gyorsított felvétele:

7:20: Így havazódott be reggel legmagasabb hegyünk csúcsa, a Kékestető:

7:10: Az ország északi területeiről sok helyről havazásról számolnak be észlelőink:

illusztráció

Ahogyan korábban írtuk, egy magassági hidegörvény határozza meg mai napon időjárásunkat, ennek hatására sokfelé várható hó, havas eső, eső; ám a 3 évvel ezelőtti, oly sokszor emlegetett havas helyzettől nem kell tartanunk, hiszen a havazás nem lesz olyan kiterjedt és hasonló erősségű szél sem párosul az eseményekhez, mint 2013-ban.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés