Ez történt szeptemberben

| 2016. október 1. 21:01 | Frissítve:
Több kánikulai napunk is volt, két hullámban érkezett meg az ősz, 23-án virradóra néhol fagyott.

A nyári időt markáns hidegfront zárta

Az égiek ügyet sem vetettek a naptárra, a meteorológiai ősz első napjaiban napsütéses, nyári idő volt országszerte, mindössze 2-án nyugaton és északon alakult ki helyenként zápor. Ekkor a Városligetben boszorkánytölcsért figyeltek meg. A 3-án és 4-én megjelenő fátyolfelhők sem gátolták a felmelegedést, több helyen 30 foknál is melegebb volt. A magasszintű felhőzeten irizáló felhők és halojelenségek alakultak ki. Utóbbi nap este az ország nyugati pontjaira villámparádéval érkezett meg egy erős hidegfront. 5-én esős, hűvös, esős időt élhettünk át, délutántól kezdett nagyobb területen megszűnni a csapadék. 10-14 fokot zuhant a hőmérséklet, az esőzést követően szivárványokkal búcsúzott a nap.

 

Visszatért a 30 fokos nyár

6-án már csak nyugaton maradt borongós, csapadékos idő, másutt fokozatosan felszakadozott a felhőzet. 7-től aztán országosan folytatódott a szeptemberi 30 fokos nyár. A sok napsütést kevés fátyol-és gomolyfelhő zavarta, a napi maximumok többfelé 30-32 fok között alakultak. 10-én az Alföldön néhány helyen a nyárra jellemző hőzivatarok pattantak ki.

 

Zivatarok

A következő napon is a változóan gomolyfelhős égből az Alföldön hoztak felfrissülést az elszórt zivatarok. 12-én erőteljesebb volt a gomoly-képződés, a nyári időszakra jellemzően fortyogott a légkör. Nagyobb számban a Dél-Dunántúlon pattantak ki zivatarok, ezeken a helyeken visszaesett a hőmérséklet. Napnyugtakor Budapesttől délre tuba alakult ki, olvasóink közül sokak látták a felhőtölcsért. 13-án a szórványos zivatarok az ország keleti harmadában voltak jellemzőek; helyenként szélerősödés kíséretében jégeső is esett. A következő két napon csak itt-ott fordult elő zápor, a sok napsütés hatására a csúcshőmérsékletek a legmelegebb a helyeken elérték a 30-31 fokot.

 

Félárnyékos holdfogyatkozás, zivatarok

Szerencsére a félárnyékos holdfogyatkozást nem zavarták felhők, sokak örökítették meg az asztronómiai látványosságot. 17-én virradóra egy hidegfront vetett véget a hosszasan elnyúló nyári időnek, bár ekkor délkeleten még elérte a hőmérséklet a 30 fokot. Napközben szórványosan zivatarok pattantak ki, némelyiket viharos széllökések kísérték. 18-án az ország keleti felén elvékonyodott a felhőzet, a Dunántúlon kisebb esők fordultak elő. 19-én egy ciklon és magassági hidegörvény hatásaként főleg délen és keleten volt esős idő. Intenzív záporok, a Duna vonalában és északkeleten zivatarok is kialakultak. Soltnál tubát fotóztak, keleten is visszaesett a hőmérséklet. 20-án a naposabb és felhősebb időszakok mellett csak kisebb záporok fordultak elő.

 

Első őszi fagy

21-én és 22-én a nappali gomolyfelhő-képződés mellett néhány órára kisütött a nap, az utóbbi napon északkeleten elszórtan alakultak ki záporok. Napnyugtával mindenütt csökkent a felhőzet. A kiderülő ég és a szélcsendes időben 23-ra virradóra megérkezett az első őszi fagy, Mihálygergén -0,1 fokig hűlt a levegő. Az anticiklonra jellemző leszálló légmozgások a következő két napon egyaránt alapvetően napos, változóan gomoly-és fátyolfelhős, továbbra is kissé hideg időt eredményezett. A 21-24 fokos maximum hőmérsékleteket 3 és 8 fok közötti minimumok követték.

 

Indián nyár

Az indián nyár szeptember utolsó napjaiban tovább folytatódott. A magasnyomású mezőnek köszönhetően alapvetően napos idő uralkodott. A fátyolfelhők mellett a nappali órákban megjelenő gomolyfelhőkből csapadék sehol sem fordult elő. A déli, délnyugatira forduló légmozgással – amely 30-án megélénkült – pár fokkal melegebb levegő érkezett; a maximum hőmérsékletek több helyen meghaladták a 25 fokot. Méltó befejezésként melléknap búcsúztatta a hónapot.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2015 szeptember


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ez történt szeptemberben Kánikulával köszönt ránk a hónap, majd hamar megérkezett a lehűlés. A nagy hőség ez után már nem tért vissza, a frontok vonulását még több alkalommal is zivatarok kísérték.
  • Méteres hó hullott az USA nyugati részén Szokatlanul korán érkezett a tél az USA északnyugati tagállamaiba, Montanában a kormányzó szükségállaptot hirdetett.
  • Mesébe illő reggel a Balaton-felvidéken Lélegzetelállító fotósorozat a minden évszakban gyönyörű Balaton-felvidékről. Ezúttal egy hangulatos őszi reggelt csodálhatunk meg.
  • Újabb esőt ígér a hét Nem tart sokáig a nyugodt őszi idő, szerda estétől ismét csapadék érkezik.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2019. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak