Ez történt októberben

| 2017. november 5. 20:03 | Frissítve:
Egy hűvösebb periódust követően tíz napig tartott a vénasszonyok nyara. A hónap végén szélvihar volt.

Napsütés, majd két hidegfront

Gyönyörű napos idővel kezdődött 10. hónapunk. A napsütés ellenére azonban hűvösebb volt a sokéves átlagnál, 1-jén és 2-án hajnalban is néhány helyen fagypont alá csökkent a hőmérséklet. Erdélyben keményebb fagyok is előfordultak. A délutáni órákra több helyen a 20 fokot is elérte a hőmérséklet. 3-án aztán egy gyenge hidegfront hatásaként beborult az ég, de számottevőbb mennyiségű eső (legalább 3-4 mm) csak a Dunántúlon esett. A front után, a párás, sekély ködfoltokkal tarkított reggelt követően alig csökkent a hőmérséklet az előző napokhoz képest. 4-én délnyugatira változott a megerősödő szél. A gyors melegedést ezúttal egy mérsékelt övi ciklon (orkán erejű szél okozott Xavier) köthető erős hidegfront követte, amely 5-én este érkezett. Szignifikáns tényező mindössze a megerősödő északnyugati szél volt. A front előtt hullámzó felhők jelentek meg az égen.

 

Hűvösebb napok

A front után egy magassági teknő alakult ki; ennek következtében néhány napig hűvösebb maradt a levegő. Éjjelente sok helyen 5 fokig vagy az alá süllyedt a hőmérséklet, néhány helyen fagyott, napközben 16-17 foknál nem volt több. Főként 8-án volt sok felhő, de ekkor is csak helyenként alakult ki kisebb eső. A déli és keleti szomszédaink hegyeiben havazott, a magasabb régiókban 20 cm-nél is több hullott. Fokozatosan egy anticiklon vette át a főszerepet és közben néhány fokkal melegebb légtömegek érkeztek, erősödött a nappali felmelegedés. Szebbnél-szebb őszi képeket töltöttek fel észlelőink képtárunkba.

 

Vénasszonyok nyara

Hamisíthatatlan vénasszonyok nyara köszöntött ránk; a hűvös hajnalokat késő nyarat idéző nappalok követték. A helyenkénti pára-és ködfoltok gyorsan felszálltak, 12-én reggel misztikus ködfolyam telepedett a Dunakanyarra. 13-án a megerősödő északnyugati szél jelezte egy hidegfront átvonulását, valamint a hegyek közelében formálódó lencsefelhők. Alig csökkent pár fokot a hőmérséklet, sőt ezután további melegedés következett. A napsugarakat csupán vékony fátyolfelhők szűrték, 14-én éppen ezeknek köszönhetően színpompás volt a napnyugta. 15-én reggel és délelőtt a tanúhegyeknél alakult ki látványos kisugárzási köd.

 

Hajnali melegrekord, délután 20-26 fokok

Az Ophelia hurrikán Afrika felől nagy mennyiségű homokot szállított észak felé, Angliánál bevörösödött az ég alja. Tulajdonképpen ennek a hurrikánnak köszönhetően dőlt meg 17-én a legmagasabb minimum hőmérséklet rekordja, a János-hegyen csak 15,2 fokig csökkent a hőmérséklet. Az átlagosnál több fokkal melegebb időben – sokfelé 20-26 fok – öröm volt a természetben kirándulni, az indián nyár varázslatos pillanatait kihasználni. Szerencsére a reggeli pára-és ködfoltok a legtöbb helyen felszálltak, csak nyugaton, a Kisalföldön és északkeleten fordultak elő makacs ködfoltok. Gyorsított felvételek kíséretében megtekinthettük a kukorica életét az első tavaszi sarjaktól az őszi aratásig.

 

Kiadós eső, megerősödő szél

Még egy sokfelé napos napot követően 22-én hidegfront érkezett, amely hullámot vetett és egy ciklon is kialakult. E két napon országszerte eső áztatta a földeket. A Bükk és Dráva széles sávjában sok helyen 40-50 mm-t is meghaladta a csapadékösszeg; a legkevesebb az Alpokalján és a keleti határ közelében esett. Nemzeti ünnepünk napján ráadásul megerősödött a szél. A front érkezése előtt színes ködtakaró lepte el a fővárost. Ezután egyre inkább egy anticiklon hatása alá kerültünk; 24-én a délkeleti tájak kivételével, 25-én csaknem mindenütt napos időben volt részünk. Az utóbbi napon helyenként megközelítette a hőmérséklet a 20 fokot.

 

Markáns hidegfront, viharos szél

A következő napon délnyugaton 22-23 fokig melegedett fel a levegő, a középső területeken volt több felhő. Ahol éjszakára kevesebb volt a felhő ott a Tauridák meteorraj okozta csillaghullást láthattunk. 27-én egy hidegfront hozott sokfelé eső, záport. Főként a középső és dunántúli megyékben erősödött meg a szél. Egy nyugodt napot követően 29-én egy markáns hidegfront érkezett. Előbb a délnyugati szél erősödött meg, majd viharossá fokozódott az északnyugatira forduló szél. Néhány helyen 110-130 km/h-ás széllökések is előfordultak. A frontot záporok kísérték. A hónap utolsó két napján is szeles volt időjárásunk, előbbi napon elszórtan záporok, a hegyekben hózáporok is kialakultak. 31-én virradóra az északkeleti megyékben és délnyugaton fagypont alá hűlt a levegő. A szomszédos országokban több tíz centiméteres hó hullott.

 

Végezetül egy csokor 2017 október legszebb és legemlékezetesebb fotói közül.

 

A számtalan fotót ezúton is köszönjünk minden Észlelőnknek!

 

« 2016 október

 


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Tavaly ilyenkor hóval érkezett a lehűlés Egy évvel ezelőtt sem volt melegünk, akkor a lehűléshez a hegyekben még havazás is társult.
  • 3 éve ilyenkor Bánkúton 87 cm, a Kékesen és a Nagy Hideg-hegyen 45 cm-re hízott a hóvastagság. Áramszünet és útlezárások is jártak a 2017-es áprilisi havazáshoz.
  • Ez történt januárban Hidegpárna alakította időjárásunkat január nagy részében, csak az ipartelepek környékén havazott, majd a hónap végére frontok érték el hazánkat.
  • 10 időjárási érdekesség decemberről Részünk volt télköszöntő havazásban, melegrekordban, csapadékrekordban és különleges műholdvonulásban is.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |