Ez történt júliusban

| 2010. augusztus 4. 19:58 | Frissítve:
Hideg légörvény, kánikula vörös hőségriasztással és két hidegfront - az elmúlt hónapban folytatódott az eseménydús időjárás.

Július első napjaiban egy hazánktól északkeletre húzódó ún. magassági hideg légörvény miatt szórványosan - főként az ország keleti felében - alakultak ki hevesebb kimenetelű zivatarok. A zivatarokat több helyen borsó, sőt helyenként dió nagyságú jég kísérte, a megerősödő szelet pedig átmenetileg viharos széllökések kísérték.
Szentesen az Országos Meteorológiai Szolgálat állomásán a vihar idején, a legnagyobb széllökés 113 km/h volt.

A következő mintegy bő tíz nap időjárását egy anticiklon alakította. Délnyugat felől, Afrika irányából egyre melegebb léghullámok érték el a Kárpát-medencét. Mindegyik nap több órás napsütésben volt részünk, a leszálló légmozgások domináltak. A délutánonként megnövekvő gomolyfelhőzetből csak helyenként alakultak ki futó hűsítő záporok és zivatarok. Néhol jégeső, felhőszakadás és zivatarokban erős széllökések is előfordultak.

A hónap közepére országosan kánikulai meleg lett, a csúcshőmérsékletek több helyen elérték vagy kevéssel meghaladták a 35 °C-ot, ezzel egyidőben az éjszakák is igen enyhék voltak, a nagyvárosokban hajnalonként is 20 °C feletti értékeket mértek. Emiatt több napon keresztül harmadfokú, azaz vörös színű hőségriasztás volt érvényben, a napi átlaghőmérséklet ugyanis elérte vagy meghaladta a 27 °C-ot.

A forró napok sorozatának egy gyenge hidegfront vetett véget 18-án. A kora hajnali órákban érte el hazánkat a front. Ennek nyomán záporok és zivatarok is előfordultak, de sehol sem volt heves vihar.

A Dunántúl nyugati és északi felén valamint az északkeleti egyharmadban általában 2-15 mm eső hullott, helyenként ennél több esett, másutt nem volt mérhető mennyiség. A front mögött északnyugatira fordult a szél és a Dunántúlon megerősödött. A Dunántúlon közel 10 °C-kal esett vissza a hőmérséklet, míg keleten mindenütt 30 °C fölé kúszott fel a hőmérő higanyszála.

Ezután közel egy hétre ismét országszerte visszatért a kánikula, a csúcshőmérsékletek megközelítették, egy-két helyen elérték 35 °C-ot. Délutánonként ugyan helyenként kialakultak futó hűsítő záporok és zivatarok, de ezek nem enyhítették a forróságot.
A soron következő hidegfront 24-én hajnalra érte el hazánkat, a Dunántúlon 10 °C-kal mérséklődött a meleg, míg keleten-északkeleten még 30 °C közelébe kúszott fel a hőmérő higanyszála. A front szerencsére nagyobb méretű viharokat nem hozott, azonban Őriszentpéteren egy zivatarcellából tojás nagyságú jégdarabok hullott, mely az épületek tetőszerkezetében és az autók szélvédőjében károkat okozott.


A hidegfrontot követő napok sem múltak el esemény nélkül; 26-tól ugyanis északkeletre egy hideg légörvény befolyásolta időjárásunkat, ott sokfelé esett jelentős mennyiségű eső, helyenként 50 mm-t meghaladó csapadék hullott. Ez megelőzően pedig több helyről figyeltek meg Észlelőnik tubát.

Átmeneti melegedést követően 29-én este a Dunántúlt egy hullámzó frontrendszer érte el, másnap ott sok volt a felhő és jelentősen csökkent a hőmérséklet, a maximumok mindössze 20 °C közelében alakultak, helyenként egy-egy zivatar is előfordult.


A fotókat Zolika75, Diána és nem regisztrált nevű észlelőniknek köszönjük!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |