illusztráció illusztráció

F1 2021: Szél és egy kis eső is jöhet Interlagosban

A Brazil Nagydíj hétvégéjén a szeles idő mellett időnként kisebb eső, zápor is megérkezhet a pálya fölé.

Péntek

1. szabadedzés:

Időjárás: erősen felhős idő, esély mutatkozik kisebb eső, zápor kialakulására
Szél: élénk délkeleti szél egy-egy erős széllökéssel
Hőmérséklet: 17-19°C

Időmérő edzés:

Időjárás: erősen felhős idő, esély mutatkozik kisebb eső, zápor kialakulására
Szél: élénk délkeleti szél egy-egy erős széllökéssel
Hőmérséklet: 16-18°C

Szombat

2. szabadedzés:

Időjárás: erősen felhős idő, esély mutatkozik kisebb eső, zápor kialakulására
Szél: mérsékelt délkeleti szél élénk széllökésekkel
Hőmérséklet: 18-20°C

Sprintkvalifikáció:

Időjárás: változóan-erősen felhős idő, kis eséllyel kisebb eső, zápor előfordulhat
Szél: élénk délkeleti szél egy-egy erős széllökéssel
Hőmérséklet: 16-18°C

Vasárnap

Futam:

Időjárás: változóan-erősen felhős idő, kis eséllyel kisebb eső, zápor előfordulhat
Szél: mérsékelt délkeleti szél élénk széllökésekkel
Hőmérséklet: 20-22°C

illusztráció

Kép forrása: Wikimedia Commons

Milyen hatással lehet az időjárás a versenyhétvége alakulására?

A következő Forma-1-es versenyhétvégére a brazíliai Interlagosban kerül sor az Autódromo José Carlos Pace versenypályán. Egy újabb sprintkvalifikációs hétvége vár a csapatokra, így a pénteki első szabadedzést követően már az időmérő edzésre kerül sor még ugyanazon a napon. Sok felhő lehet pénteken a pálya fölött, emiatt az aszfalt hőmérséklete sem lesz nagyon magas, ami a gumik felmelegítését megnehezítheti, valamint alacsonyabb lehet a tapadás mértéke is. Ugyanakkor az edzésen és az időmérőn is esély mutatkozik rá, hogy

időnként kisebb eső, zápor megérkezzen a pálya fölé,

így előkerülhetnek átmenetileg a vizes pályára alkalmas gumik is. Az időmérőn pedig fontos lesz az időzítés, hogy ki mikor futja meg a gyorskörét, ugyanis, ha a kvalifikáció közben érkezik egy kisebb eső, zápor, akkor az az egész hétvégét tönkreteheti az adott pilóta számára, mivel nem tud jó helyezést elérni az időmérő során. Ha vizes lesz a pálya, akkor a kicsúszás veszélye is megnő. De a csapadék lokális jelegge miatt az is előfordulhat, hogy a pálya szárazon marad, és a csak a környék ázik meg többé-kevésbé. Emellett az élénk, olykor erős délkeleti széllökések pedig a pálya különböző pontjain instabillá tehetik a versenyautókat.

Szombaton a második szabadedzés és a sprintkvalfikációs verseny idején is sok felhő lesz az égen,

de ezen a napon már kisebb eséllyel érkezhet csapadék,

így valószínűleg száraz körülmények között gurulhatnak pályára a pilóták a sprintkvalifikáción, bár a második szabadedzésen még előfordulhat átmeneti gyenge eső. A felhős idő miatt ezen a napon sem lesz magas a pálya hőmérséklete, ami ismét problémát okozhat a gumik felmelegítését illetően. Ha egy kis eső mégis megérkezne, akkor mérlegelniük kell a csapatoknak, hogy érdemes-e, és ha igen, mikor érdemes váltani átmeneti esőgumikra. Az élénk, olykor erős délkeleti széllökések ezen a napon is gondot okozhatnak a pálya egyes részein.

illusztráció

Kép forrása: Flickr.com

Vasárnap a verseny idején hasonló időjárási körülményekre számíthatnak a csapatok, mint szombaton. Gyakran felhős lehet az ég, ami ismét megakadályozza azt, hogy a pálya felszínének hőmérséklete magas legyen, így a gumik felmelegítése és az esetleg alacsonyabb tapadási körülmények megnehezíthetik a pilóták dolgát.

Eső csak kis eséllyel érkezhet,

legfeljebb szemerkélés, gyenge eső fordulhat elő, így nagy valószínűséggel nem lesz szükség az esőgumikra a jelenlegi számítások szerint, de ha mégis, az megkavarhatja a futamot. A délkeleti szelet ezen a napon is élénk lökések kísérhetik, amik a pálya egyes részein kissé instabillá tehetik a versenyautókat.

Borítókép forrása: Piqsels.com

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés