Fagy vs. árvíz

| 2008. szeptember 9. 18:28 | Frissítve:
Megjelentek az első hajnali fagyok Európában: Lappföldön mínuszokat mértek. Angliában súlyos árvízhelyzet alakult ki.
Míg hazánkban ezekben a napokban késő nyári, kellemes az időjárás, addig Skandinávia északi részén már megjelentek az első – néhány fokos – hajnali fagyok.

A térségben ugyan a nappalok hossza még meghaladja a 12 órát, de a delelési napmagasság már igen alacsony, nem csoda, hogy az átvonuló hidegfront mögött érkező szárazabb levegő -2, -3 fokig is le tudott hűlni.

Először Lappföldön mértek fagypont alatti hőmérsékleteket, de keddre már Svédország és Finnországban is megjelentek a reggeli fagyok. Mivel Észak-Skandinávia felett tartós anticiklon (blocking-helyzet) alakult ki, a hajnali fagyok valószínűleg az elkövetkezendő napokban is megmaradnak.

Eközben a Brit-szigeteken a már közel egy hete tartó heves esőzések következtében igen nagy területen léptek ki a patakok, folyók medrükből, ráadásul helyenként a környezetre káros vegyi anyagok is kerültek a vízbe. Kedden Anglia déli részén újabb kiadós eső hullott a térségben, amely átmenetileg súlyosbította a helyzetet: jelenleg 20 körzetben rendeltek el a hatóságok árvízriadót. Javulásra a hét második felében számíthatunk.

Forrás: Norvég Meteorológiai Intézet, MTI

hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |