illusztráció illusztráció

Fagy vs. árvíz

Megjelentek az első hajnali fagyok Európában: Lappföldön mínuszokat mértek. Angliában súlyos árvízhelyzet alakult ki.

Míg hazánkban ezekben a napokban késő nyári, kellemes az időjárás, addig Skandinávia északi részén már megjelentek az első – néhány fokos – hajnali fagyok.

A térségben ugyan a nappalok hossza még meghaladja a 12 órát, de a delelési napmagasság már igen alacsony, nem csoda, hogy az átvonuló hidegfront mögött érkező szárazabb levegő -2, -3 fokig is le tudott hűlni.

Először Lappföldön mértek fagypont alatti hőmérsékleteket, de keddre már Svédország és Finnországban is megjelentek a reggeli fagyok. Mivel Észak-Skandinávia felett tartós anticiklon (blocking-helyzet) alakult ki, a hajnali fagyok valószínűleg az elkövetkezendő napokban is megmaradnak.

Eközben a Brit-szigeteken a már közel egy hete tartó heves esőzések következtében igen nagy területen léptek ki a patakok, folyók medrükből, ráadásul helyenként a környezetre káros vegyi anyagok is kerültek a vízbe. Kedden Anglia déli részén újabb kiadós eső hullott a térségben, amely átmenetileg súlyosbította a helyzetet: jelenleg 20 körzetben rendeltek el a hatóságok árvízriadót. Javulásra a hét második felében számíthatunk.

Forrás: Norvég Meteorológiai Intézet, MTI
Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés