Fehér Karácsony?

| 2008. december 21. 10:11 | Frissítve:

Advent utolsó napjaihoz érve mind többen találgatjuk vajon lesz-e hó Szentestén.
Hétfõn egy nyugat-európai középpontú anticiklon és egy a Skandinávia felett elhelyezkedõ ciklon közös áramlási rendszerébe kerülünk, melyben eleinte még enyhe és nedves levegõ érkezik a Kárpát-medencébe. Ennek megfelelõen az erõsen felhõs, borult égboltból elszórtan várható esõ, záporesõ, a hegyekben néhol akár havas esõ. Fagyni várhatóan a Dunántúlon nem, csak keleten fog, napközben többnyire 5 °C fölé melegszik a levegõ, nyugaton a 10 °C-ot is megközelítheti.

Kedden észak felõl skandináv eredetû, hideg, de a korábbiaknál szárazabb levegõ árasztja el hazánkat. Reggel ugyan csak kevés helyen (északkeleten és délnyugaton) lesz fagy, napközben pedig csak 2-3 °C-ot emelkedik a hõmérséklet. A felhõátvonulásokból futó zápor, hózápor csak keleten és északkeleten fordulhat elõ. Számottevõ mennyiségû csapadékra tehát ekkor nem kell számítanunk. A hõérzetünket jelentõs mértékben befolyásolja majd a megerõsödõ, idõnként viharossá fokozódó északnyugati irányú szél.

Szerdán is meglehetõsen hûvös és szeles idõ elébe nézünk. Többé-kevésbé napos idõ várható, csapadékra kis esély mutatkozik. Tovább folytatódik a hideg levegõ beáramlása, az élénk szél csak a délutáni órákra mérséklõdik, gyengül. Hajnalban mindenütt fagypont alá - néhol -5 °C alá - csökken a hõmérséklet, délután +2 °C-ra van kilátás.

Csütörtökön, Karácsony elsõ napján a megnövekvõ felhõzetbõl – hajnalban – elsõsorban nyugaton és délnyugaton számíthatunk gyenge havazásra, hószállingózásra. A magasabban fekvõ tájakat ez a csapadékzóna fehérbe boríthatja (lepel – 2 cm), sík vidéken azonban a nappali pozitív hõmérsékletek végett sehol sem fog megmaradni, a hidegebb levegõ északkeleten marad. A mérsékelt északkeleti szélben a reggeli -2, -6 °C-ról, kb. +1 °C-ig melegszik a levegõ.

Pénteken, Karácsony második napján a felszakadozó felhõzet mellett többnyire napos idõre készülhetünk, egy erõsödõ anticiklonban a leszálló légmozgások miatt csapadék nem várható. Északkelet felõl sarkvidéki hideg levegõ beáramlása valószínû, reggel helyenként -10 °C-ig csökkenhet a hõmérséklet és napközben is több helyen fagypont alatti értékeket mérhetünk.

Naponta kétszer frissülõ elõrejelzésünket itt olvashatják el. A hótérképünk pedig az aktuális hóhelyzetrõl ad tájékoztatást.Kapcsolódó hírek

  • Csípős reggelek, hideg nappalok A jövő hét első napjaiban reggelente erős fagyokra és hideg nappalokra készülhetünk, csak helyenként lehet hószállingózás, egy-egy hózápor.
  • Fehér lesz a Karácsony? Lehűlés lesz a következő héten és még az ünnepek előtt csapadék is. Vajon hol, milyen esélyei vannak, hogy az eső havazásba váltson és szenteste megmaradjon a fehér táj?
  • Havazás váltotta az esőt délnyugaton és északon Péntek éjjel a délnyugati és az északi tájakon váltotta fel az esőt havazás, többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullott.
  • Lehűlést hoz a hétvége Szombatra egy hidegfront hozza meg a lehűlést, azonban a szürke időt magunk mögött hagyva sokfelé kisüthet a nap.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás

Fehér lesz a karácsony?

Főként északon
❄️

hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak