Fehér Karácsony?

| 2008. december 21. 10:11 | Frissítve:
Advent utolsó napjaihoz érve mind többen találgatjuk vajon lesz-e hó Szentestén.
Hétfõn egy nyugat-európai középpontú anticiklon és egy a Skandinávia felett elhelyezkedõ ciklon közös áramlási rendszerébe kerülünk, melyben eleinte még enyhe és nedves levegõ érkezik a Kárpát-medencébe. Ennek megfelelõen az erõsen felhõs, borult égboltból elszórtan várható esõ, záporesõ, a hegyekben néhol akár havas esõ. Fagyni várhatóan a Dunántúlon nem, csak keleten fog, napközben többnyire 5 °C fölé melegszik a levegõ, nyugaton a 10 °C-ot is megközelítheti.

Kedden észak felõl skandináv eredetû, hideg, de a korábbiaknál szárazabb levegõ árasztja el hazánkat. Reggel ugyan csak kevés helyen (északkeleten és délnyugaton) lesz fagy, napközben pedig csak 2-3 °C-ot emelkedik a hõmérséklet. A felhõátvonulásokból futó zápor, hózápor csak keleten és északkeleten fordulhat elõ. Számottevõ mennyiségû csapadékra tehát ekkor nem kell számítanunk. A hõérzetünket jelentõs mértékben befolyásolja majd a megerõsödõ, idõnként viharossá fokozódó északnyugati irányú szél.

Szerdán is meglehetõsen hûvös és szeles idõ elébe nézünk. Többé-kevésbé napos idõ várható, csapadékra kis esély mutatkozik. Tovább folytatódik a hideg levegõ beáramlása, az élénk szél csak a délutáni órákra mérséklõdik, gyengül. Hajnalban mindenütt fagypont alá - néhol -5 °C alá - csökken a hõmérséklet, délután +2 °C-ra van kilátás.

Csütörtökön, Karácsony elsõ napján a megnövekvõ felhõzetbõl – hajnalban – elsõsorban nyugaton és délnyugaton számíthatunk gyenge havazásra, hószállingózásra. A magasabban fekvõ tájakat ez a csapadékzóna fehérbe boríthatja (lepel – 2 cm), sík vidéken azonban a nappali pozitív hõmérsékletek végett sehol sem fog megmaradni, a hidegebb levegõ északkeleten marad. A mérsékelt északkeleti szélben a reggeli -2, -6 °C-ról, kb. +1 °C-ig melegszik a levegõ.

Pénteken, Karácsony második napján a felszakadozó felhõzet mellett többnyire napos idõre készülhetünk, egy erõsödõ anticiklonban a leszálló légmozgások miatt csapadék nem várható. Északkelet felõl sarkvidéki hideg levegõ beáramlása valószínû, reggel helyenként -10 °C-ig csökkenhet a hõmérséklet és napközben is több helyen fagypont alatti értékeket mérhetünk.

Naponta kétszer frissülõ elõrejelzésünket itt olvashatják el. A hótérképünk pedig az aktuális hóhelyzetrõl ad tájékoztatást.

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |