illusztráció illusztráció

Felturbóztuk drónhajónkat

Több kamera, több meteorológiai szenzor, viharbiztos, szinte felboríthatatlan kialakítás. Friss, videós összefoglalóval!

Készülünk az első, igazi nagy balatoni viharra. Sokan kérdezték tőlünk, hogy amikor a magyar tenger vize szinte felforr a strandokon, mégis hol járőrözik ilyenkor az ennek figyelésére fejlesztett drónhajónk?

Nos, mivel ez az első ilyen prototípus, gyakorlatilag minden kivesszük a vízből és fejlesztjük - a legelső, áprilisban megjelent cikkünk óta át is alakítottuk. Játék motorcsónakból háromtörzsű óriássá vált, rengeteg új kamerát és érzékelőt kapott, de ami a legfontosabb, hogy így már nem borul fel a legnagyobb hullámokban sem - ez bizonyult eddig a legnehezebb feladatnak.

A legutóbbi 2-3 hét fejlesztései

A háromtörzsű kialakítás mellett a konstrukció tőkesúlyt is kapott, amely praktikus okokból nem csak egy ólomdarab a hajó alatt, hanem egy szappantartóba burkolt akkumulátor (igen, ehhez éppen egy szappantartó volt a legideálisabb méret és forma).

Majdnem minden meteorológiai szenzort megkettőztünk; a főárbóc mögött kap helyet a GRAW vagy Vaisala kalibrált szonda, melyet saját szenzorunk egészít ki (ezek mind hőmérsékletet, páratartalmat és légnyomást mérnek). A szélirányt és szélsebességet a torlónyomás-pitotcső érzékeli (ez egy alumínium rúd a főárbócon, gumicsövekkel) - ilyeneket repülőgépeken használnak, de hajón is kiválóan működik. A szélsebességet így végső soron az ez által mért légsebesség, és a GPS alapú hajó haladási sebességének vektoriális különbsége adja.

A vízhőmérő saját fejlesztés, a hullámok magasságát pedig a robotpilóta beépített, szuperprecíz gyorsulásmérő szenzoraiból lehet majd kiszámolni, a küldetés után (később akár valós időben is).

A váratlan akadályokkal való ütközés-elkerülése (hajók, fürdőzők, gumicsónakok, matracok, vízibiciklik, stb.) részben már működik, de ezt is tovább kell fejlesztenünk, mert a hajó fedélzetén lévő LIDAR (lézeres radar) jelenleg vízszinesen előre néz, 40 méteres hatótávval, kb. 20 cm magasan, ami miattt pl. egy vékony szörfdeszkát nem mindig vesz észre - ha viszont lejjebb fordítjuk, akkor a legkisebb hullámok fodrozódását is "akadálynak" látja.

3 dimenziós kamerákat már most is szereltünk rá, ám a teljes, 360°-os, gömbpanoráma VR kamerát még nem sikerült applikálnunk. Dolgozunk ezen is.

Idén még több, egészen különleges fejlesztésünk is nyilvánosságra kerül majd, ezekről külnböző okok miatt (most még) nem ránthatjuk még le a leplet, de közel a pillanat - köszönjük nézőink érdeklődést!

2021. június 23.
Az Időkép csapata

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés