Fogcsikorgató hideg jön

| 2012. január 27. 8:13 | Frissítve:
A jövő hét elejéig átlagos, hideg téli idő várható, utána azonban rendkívüli hideg idő veszi kezdetét.

A Skandináv-félszigettől keletre található annak a hatalmas kiterjedésű anticiklonnak a középpontja, melyben a légnyomás igen magasra, 1055 hPa fölé emelkedett, és melynek peremén Közép-Európa fölé északkeleti áramlással egyre hidegebb légtömegek érkeznek. Havazott a keleti megyékbenA csütörtöki nap folyamán hozzávetőlegesen a Tisza vonalában egy összeáramlási vonal mentén több helyen havazott, helyenként 5 cm-nyi friss is lehullott. 

A jelenlegi számítások is megerősítik, hogy a következő napokban egyértelműen télies időjárásra van kilátás. A fölénk érkező levegő nedvességtartalma alacsony lesz, így jobbára napos, száraz időre számíthatunk, legfeljebb a hét végén lehet több felhő fölöttünk, de csapadék ezekből a felhőkből nem várható.

Míg szombaton és vasárnap átlagosan hideg, téli időre van kilátás, addig a jövő hét elejétől kezdve ebben jelentős változás mutatkozik: Dermesztő hideg jöna korábban említett anticiklon peremén Szibéria irányából még az itt lévőnél is jóval hidegebb, mondhatni dermesztően hideg levegő árasztja el hazánkat, így további lehűlésre számíthatunk.

A hét közepén hajnalban nem lesz ritka a -15°C körüli fagy sem, sőt a szélvédett, hóval borított tájakon -20°C alatti minimumok is valószínűek, és napközben is a legtöbb helyen alig emelkedik -10°C fölé hőmérséklet. Ráadásul a megélénkülő északkeleti szél is tovább ronthatja majd hőérzetünket.

Rendkívüli hideg időszak veszi tehát kezdetét, fontos lesz odafigyelnünk a megfelelő öltözködésre, embertársaink védelmére. Ilyenkor jóval könnyebben alakulhatnak ki meghűléses betegségek, aki teheti, semmiképp se tartózkodjon hosszú ideig a szabadban! Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.


hirdetés


Cimkék: , , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |