illusztráció illusztráció

Kettős időjárás

A Dunántúlon a napsütésé a főszerep, míg a Tiszántúlon többfelé havazik.

illusztrációA jelenleg uralkodó makroszinoptikus helyzetben gyakran előfordul, hogy az ország két felén teljesen különböző időjárást tapasztalhatunk: a mai napon például a napsütéses Dunántúlon, illetve a középső megyékben talán nem sejtjük, hogy keleten többfelé szakad a hó.

Hazánktól északkeletre ugyanis egy anticiklon terül el, melynek peremén változó nedvességtartalmú, ám igen hideg levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ennek - valamint az orografikus hatásolnak - köszönhetően csütörtökön nagyjából a Miskolc-Szeged vonal széles sávjában számíthatunk havazásra, hószállingózásra, a lehullott friss hó mennyisége 2-6 cm között várható. A Tiszántúlon időnként megélénkül a szél, helyenként egy-egy erős lökés is előfordulhat, így gyenge hófúvás sem kizárt.

illusztráció

Pénteken reggel még délkeleten várható hószállingózás, kisebb havazás, napközben azonban már mindenütt csökken a felhőzet mennyisége és a napsütésé lesz a főszerep. Hajnalonként egyre erősebb fagyokra számíthatunk és a következő napokban már napközben is csak fagypont köré melegszik majd a levegő.

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés