Újabb műhold zuhan a Földre

| 2013. október 27. 11:50 | Frissítve:
A 2009-ben fellőtt, 1 tonnás, kutatási célú GOCE műhold egy-két hét múlva fog lezuhanni.

Másfél év után ismét egy műhold lezuhanására figyelmeztetnek a szakértők, ezúttal egy 2009-ben fellőtt, tudományos méréseket végző szondára.

A műhold célja a Föld gravitációs mezejének és annak apró anomáliáinak, valamint az óceáni áramlások korábbinál pontosabb felderítése volt, melynek köszönhetően már pontosabb modellek, ezzel együtt időjárási előrejelzések is készülnek.

Az utolsó napjait a levegőben töltő GOCE-t (Gravitációs mező- és állandó állapotú óceánáramlat-megfigyelő) gyakran a műholdak Ferraria-nak is hívták, kinézete ugyanis merőben eltért a megszokottól (balra az ESA fantáziarajta). A formabontó kialakításra azért volt szükség, mivel a korábban mindössze 260 kilométer magasan szálló egység a felsőlégkör peremén keringett, melynek ellenállása már nem elhanyagolható.

Az európai együttműködésben, köztük magyar cégek részvételével is megalkotott műhold egy ionhajtómű segítségével tartotta magasságát ezidáig, az üzemanyag azonban kifogyott és az 1077 kilogrammos tárgy zuhanni kezdett. A GOCE jó része elég majd a légkörben, azonban néhány eleme 1-2 hét múlva a felszínre hullhat. A ESA igyekszik mindenkit megnyugtatni: a testi- vagy anyagi kár esélye szinte nulla, nagyobb az esélye annak, hogy egy meteor hullik a fejünkre.

További információ a már csak 220 kilométeren keringő szondáról »


hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |