Forróság augusztus 20. után

Cséki Gergő | 2012. augusztus 16. 13:31 | Frissítve:

A tavalyi évhez hasonlóan idén sem romlik el augusztus 20-a után az időjárás, sőt perzselő forróság vár ránk.

A meteorológiai nyár utolsó teljes hete igazi kánikulát tartogat, elsősorban a déli országrészben lesznek olyan tájak, ahol a maximum-hőmérséklet a 37-38°C-ot is elérheti. A hőséget lezáró hidegfront előreláthatólag valamikor vasárnap este, hétfőn hajnalban éri el térségünket.

Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án is igazi kánikulára készülhetünk, helyenként már 35°C-ot is mérhetünk, a 2006-os, vagy 2007-es évhez hasonlóan zivatarok idén nem veszélyeztetik sehol sem a szabadtéri programokat, illetve az esti tűzijátékot.

A közhellyel ellentétben idén a tavalyi évhez hasonlóan alakul majd az augusztus 20-át követő néhány nap időjárása, a kánikulát lezáró hidegfront majd csak valamikor vasárnap este, hétfőn hajnalban érkezhet meg. A megerősödő délnyugati áramlással Afrika felől továbbra is száraz, igen meleg légtömegek hatolnak majd kontinensünk belsejébe, így tovább fokozódik a hőség.

Kedden és szerdán a déli országrészben akár a 37-38°C-ot is elérheti a maximum-hőmérséklet, miközben csapadék az ország nagy részén továbbra sem várható, legfeljebb az Északi-középhegységben és északnyugaton alakulhat ki egy-egy hőzivatar. Csütörtökön elsősorban északi, északnyugati tájaink fölé kissé hűvösebb levegő szivárog, melynek következtében arrafelé a legmagasabb nappali hőmérsékletek "csupán" 30°C körül, kevéssel afölött alakulnak, míg délen továbbra is marad a 35-37°C-os forróság. Pénteken és szombaton is igazi strandidő, sok-sok napsütés várható, majd várhatóan vasárnap az esti órákban a nyugati határainkat eléri egy hidegfront, mely jövő hét elejére véget vet a hőségnek. 

A kánikula és a száraz időjárás következtében a héten sajnos tovább fokozódik a már eleve súlyos aszályhelyzet, illetve tavaink, köztük a Balaton vízszintje is tovább csökkenhet. Állóvizeink hőmérséklete ugyanakkor várhatóan ismét meghaladja majd a 25°C-ot, így ez a hét a nyaralásukat későre tartogatók számára az idei nyári szezon egyik legkedvezőbb időszaka lesz.

Folyamatosan frissülő előrejelzésinket nyomon követhetik itt

A cikkükben megjelent képek Okenit, Knaky és Beaglegazdi nevű felhasználóink fotói, melyeket ezúttal is köszönünk!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Ha a nyár szerinted június 21-én kezdődik, akkor tomjoe1978 az április végi és május eleji kánikulát mivel magyarázod? Elvileg mind meteorológiailag és mind csillagászatilag tavasz. Tavasszal nem nyári hőmérsékletek szoktak lenni, hanem 15-25 fok közötti T szokott lenni tudtommal, ja és még hozzá nagyon csapadékosnak is kellene lennie, de a csapadék is elmaradt az átlagtól ugyan úgy a hőmérséklet is.

 • 25 fokban sem kell fűteni. Viszont a kánikula és az aszály miatt locsolni kell (a víz sem olcsó mulatság), és sok helyen még így is tönkremegy a termés, drágább lesz az étel, ami hosszútávon szintén megterhelő a pénztárcánknak. Nyilván a panelban a locsolás nem játszik...de ha van kerted/földed, nem hagyhatod kiszáradni.

 • Hogy minél kevesebben kelljen fűteni azzal szerintem mindenki egyetért. Na de azért a melegnek is van határa, ilyenkor már nem szoktak 40 fokok lenni. Én kiegyeznék 30-cal is, aztán folyamatosan csökkenjen. Az október-novemberi kellemes napsütéses 15-20 fokokat szeretem a legjobban :)

 • Amíg meleg nem kell fűteni, dátum ide vagy oda... és ez elég lényeges szerintem!

 • A nagy felháborodásod közepette azért a caps lockot kikapcsolhatnád komám. -.-"

 • Gyurci: te meterológiai évszakokban hisszel (amit az iskolákban tanítottak meg), egy nagy marhaság!!! A nyár mindig június 21.-én kezdödik és vége szeptember 22-én ér véget, mint ahogy az ösz is szeptember 23-án kezdödik és december 21-én ér véget. Tél december 22-én kezdödik és vége március 22-én, a tavasz meg maárcius 22-vagy 23-án kezdödik és vége június 21-én vége. Vannnak ÁTMENETI IDŐSZAKOK ÉRTHETŐ!!! SZEPTEMBER 1-ÉN MERT KEZDŐDIK AZ ISKOLA, AZ MÉG NEM ÖSZ, MÉG AKKOR IS LEHET +35 CELSIUS FOK FORRÓSÁG MINT TAVAJ, MEG TÖBBSZÖR IS!! VÉNASSZONYOK NYARA MEG SZEPTEMBER VÉGÉN ÉS OKTÓBER ELEJÉN!!!

 • Különben Gyurci nem Afrikába, hanem Délkelet-Ázsiába megyünk, mert a politikai helyzet valamivel kiegyensúlyozottabb!

 • Egyre magasabb színvonala van az oldalnak hozzászólások tekintetében....

 • Szerk.: mi a különbség a Meteorológiai, és a Csillagászati ősz között.
  Elnézést a hibáért!

 • tomjoe1978. Mi a baj? Elfelejtetted bevenni a nyugtatódat? :D :)
  De most komolyan. Tudod egyáltalán, hogy mi a különbség a Meteorológiai, és a Csillagászati nyár között? Tudod, hogy miért van különbség a kettőjük között?Elmagyarázom, mert ezt egy hatéves kisgyerek jobban tudja, mint te.
  Nos. A meteorológiai ősz a lombhullató növények leveleinek elsárgulásával és az idő lehűlésével kezdődik. Hangsúlyozom, az IDŐ LEHŰLÉSÉVEL!!!. A csillagászati ősz kezdete az őszi napéjegyenlőség napja: szeptember 23, aminek rohadtul semmi köze az időjáráshoz. Részben igazad van, hogy akkor ér véget a nyár.. Csillagászatilag. Most pedoig a meteorológiáról beszélünk, mikor a nyár augusztus utolsó napján ér véget, akkorr/azután már érezhető az aránylag hűvösebb idő, tehát már ősz van akkor!De az nem jelenti azt, hogy egyik napról a másikra lecsökken 10 fokot a hőmérséklet!!! A lehűlés ált. lassú, és fokoztaos . Le a globális felmelegedéssel! Aki szereti a meleget, az menjen le szépen Afrikába! Nem kellenek nekünk meleg emberek!Éljen a négy évszak! Most pedig már lassan itt az ősz ideje, úgyhogy ideje lenne kissé hűlnie a levegőnek már.
  Remélem érthető voltam:
  Gyurci.

 • A NYÁR 2012. SZEPTEMBER 22-ÉN ÉR VÉGET!!! (VESSZEN A METEROLÓGIAI ÉVSZAKVÁLTÁS GONDOLKODÁSMÓD!!) NEM KELL BE ÖLTÖZNI MÉG OKTÓBER KÖZEPEIG!!) MINDIG BOLYGÓÁLLÁS ÉS DÖLÉSSZÖGTÖL FÜGG A ÉVSZAKVÁLTÁS HIVATALOSAN!!! NEVETSÉGES LENNE PL. AUGUSZTSU 31-ÉN RÖVIDNADRÁGBAN, MIG SZEPTEMBER 1-ÉN MÁRHOSSZÚNADRÁGBAN ÉS ESERNYÖVEL!!! LE NAPTÁR EMBEREKKEL!!!LE A RÉGIMÓDI GONDOLKODÁS AMIKOR SOKAN AZT HISSZIK HOGY MINDEN 3-IK HONAP ELEJÉN ÚJ ÉVSZAK KEZDÖDIK!!! ÉN A NYARAT SZEPTEMBER 22-ÉN BUCSUZTATOM!!! ÉLJEN NYÁR!! SZERETLEK NYÁR!!

 • Na végre jó hír jövő héten kellemes és csapadékos időjárás lehet a fáklyát elnézve, de az sajnos még messze van és még ne igyunk előre a medve bőrére!

 • Az idei aszályos év már a napraforgók nevét is megváltoztatja.azok is unják már a napot igy lett belőlük napról elforgó.
  itt Tápiószelén (Pest megye)normálisan eső kb 2-2,5 hónapja esett,a zivatarok hidegfrontok ide nem adtak esőt vagy csak minimálisan.

 • Hurrá! Nézzetek a fáklyára!!! Hamar jön a lehűlés! :DDD Utána, ha minden igaz, jöhet a kellemes ősz, 27-én csapadékkal!

 • Teljesen kiégett már a föld, ha nem fog esni, a szüret is gyenge lesz, hiába vannak berakva a tőkék, nincs a bogyóknak víztartalmuk, no majd pancsolt borokat fogunk kortyolgatni. Kellene nagyon az eső!!!!

 • Rendben is van legyen nyár,de kevés a csapadék nagy a hőség...! (tudom, nem kívánságműsor) kertész létemre már nehezen bírom elviselni a hőséget...( talán elmegyek kútfúrónak)

 • Sziasztok, üdvözlök mindenkit! Nem értem sokan miért hisztiznek a meleg miatt mikor ez a nyár velejárója. Augusztos 19 van és sok ember az őszt várja októberben meg már a telet.
  Sokkal súlyosabb gond annál hogy még nincs ősz, az aszály amely az országot illetve fél Európát sújtja. Gondolom most sokan felteszik magukban, de hát ősszel esik az eső. Nyáron is kellett volna essen sőt elvileg van olyan is hogy tavasz végi áradás. Tehát attól hogy beköszönt a hűvös idő az még nem jelenti azt hogy az aszály kérdés meg van oldva. (szerintem sokan ebben reménykednek)

 • @horvathtomi - Nem érted miért van ilyenkor forróság? Nos, 1946-ban ezen a napon 10C fokkal melegebb volt (Pécs: 39C fok). Na az hőség volt! Ez a 29C fok a kutyafüle ahhoz képest. Jobb, ha a realitás talaján maradunk és nem beszélünk hetet-havat.

 • Tavaly aug vége reloaded :D

 • amúgy tavalyelőtti szeptember kell. aug 27-én megjött az ősz, átlag alatt 2-3 fokkal. Zsír lenne.

 • várom az őszt... Nem értem miért van ilyenkor forróság.

 • Remélem nem lesz ez a forróság eső nélkül,mert az őszi káposztarepce megismétli tavalyi mutatványát, hogy nem kel ki. Bízom benne hogy nem így lesz.

 • Remek...
  Hiányzott. Esni nem szeretne? Csak egy iciri-picirit?! :-)

 • Egyetértek az előttem szólóval!
  Én Somogyban lakom, az éves csapadék 226mm volt.

 • Ciklikusság, vagy sem, rossz nézni, hogy minden elpusztul. Az elmúlt másfél hónapban nem volt egy komolyabb eső Szolnok megyében. Nagyon sajnálom a mezőgazdaságban dolgozókat, mert ez az év hatalmas bukta. De persze a többségnek csak az számít, hogy legyen étel az asztalon, hogy honnan, meg milyen áron, az már mindegy. A szemellenző levételét pedig inkább el sem mondom, hogy kiknek ajánlanám, mert miszlikre szednének. Nyilván jön az örök közhely: nem kívánságműsor. Csak ne várják el mindenkitől, hogy teli vigyorral örüljön a 40 fokoknak.

 • @RRR - Az időjárás már csak ilyen, van egy ciklikusság... Most éppen aszályos évünk van, de aztán jön majd az áradás... - És akkor majd rizst akarnál termeszteni? Na ugye! Le a szemellenzővel!

 • Ne haragudjatok, én ezt már baromira nem tudom pozitívan felfogni. Egyszerűen kiszárad minden. De biztos a nyaralóknak is jó lesz a -40 centis Balatonban lubickolni. Nem is emlékszem már az eső illatára. Sajnos ez jutott, bár már az eső is későn jönne. Át kell állni a kaktusztermesztésre.

 • Én még ezt a hőhullámot még kibírom, de ezek után amennyi hőhullám volt idén nyáron, legyen egy normális csapadékban bőséges Őszünk, hogy feltöltödjön a talaj vízzel és nedvességgel, csak ahogy szoktuk mondani: "Az időjárás, nem kívánságműsor."

 • deneb2
  Nem is mondd hogy októberig meleg lesz! Még az kéne... :( :) Tudom hogy kicsi az esélye hogy bejön, de bárcsak bejönne az a 30napos előrejelzés, mert elég jól néz ki. :)

 • Látom, megint hozza az időjárás a megszokott formáját. Biztos most is október közepéig pusztulat meleg lesz.... Komolyan, mintha Észak-Afrikában volnánk. Nekem már eléggé kezd elegem lenni abból, hogy még október 5-én is 30 fokok vannak.

 • Remélem, hogy ezt az időszakot már nem egy száraz hidegfront fogja lezárni, hanem egy az országon áthaladó gyönyörű zivatarlánc.(persze károk nélkül) :) Azután jöhetnek az "őszi ciklonok" 50-60 mm-jei

 • Ha a szeptember is olyan lesz, mint tavaly, akkor nem lesz nagy baj!

 • Élvezzük még ki az utolsó heteket, hisz nemsokára kezdődik a suli!

 • Az a 38-39 fok tényleg nagyon sok! De remélem hogy most már a jövöhónap elejétől normális, kellemes lesz a hőmérséklet!

 • Ez igazán nagyszerű! Én imádom a nyarat! Éppen holnapután megyünk a Párommal a Velencei-tóhoz, és persze megnézzük a Balatont is, amíg van benne víz!:D Remélem az ősz majd bepótolja ezt a brutális csapadékhiányt, ami itt van az Alföldön...

 • Mondtam én múltkor, könnyen meglehet, hogy elhamarkodott kijelentés volt a cikk címe hogy " 2012-es év legmelegebb napja" :)

 • naplementaholdragyog: Jaja, ezt a kis időt majdcsak túléljük már valahogy. Akárhogy is legyen...

 • Úgy döntöttem, hogy tőlem jöhet meleg vagy akár hideg is, de az én kedvemet már semmi nem ronthatja el.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak