illusztráció illusztráció

Hínár és iszap a Balaton

Nyolc éve nem volt ilyen alacsony a vízszint, a déli part szélén néhol már száraz lábbal is sétálgathatunk.

Csupán 54 centiméteren állt a Balaton vízszintje kedd reggel az Országos Vízjelző Szolgálat mérése szerint, legutóbb 8 éve volt ilyen alacsony a vízállás.

Balra: Schidru Péter friss fotója Fonyódról Facebook profilunkról) köszönjük!

Úszni ebben a "mélységben" szinte lehetetlen, legalábbis néhány száz méteres hínár-iszap túlélőtúra megtétele nélkül; cserébe a víz kellemesen felmelegszik már kora reggel, és - ha gyermekünkkel kagylókra vadászunk - akár élményként is tekinthetünk a jelenségre.

Alább: Monos Gábor csodálatos felvétele Balatonlelléről, a parttól 75 méterre. Köszönjük!

A sekély vízben számtalan érdekes jelenetnek lehetünk tanúi; a megfeneklő hattyúktól a partra vetett bójákig sok mindent láthatunk.

A Balaton fő vízutánpótlását a Kis-Balatonon keresztül a Zala folyó adja, míg a túlcsordulást a mesterséges Sió csatornával szabályozhatjuk - viszonylag hatékonyan (2010 májusában ez mentette meg a tavat a túlcsordulástól). Visszafelé azonban mindez sajnos nem működik; a gravitáció nem segíti a csatorna fordított működését, a szivattyúk pedig nem képesek ekkora víztömegeket pótolni.

Ahogy a balatonyfenyves.hu-n látható grafikonon is látszik, egyelőre még odébb vagyunk 2003-as rekordalacsony állástól, akkor 23 centiig csökkent a vízállás, másfél éve decemberben pedig 129 centiméteres maximumot okozott a sok csapadék.

A friss siófoki képeket Schoberné Várhalmi Éva külde Facebook profilunkra, köszöjük!

A grafikon forrása: balatonfenyves.hu

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés