illusztráció illusztráció

Hidegfrontok egymás után

A szárazabb pénteket követően a hétvégén hidegfrontok okoznak mozgalmas időjárást.

Pénteken a kezdeti napos időt ismét felhők zavarhatják meg, ugyanis a délelőtti óráktól nyugat felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, majd a nap második felében ugyancsak nyugat felől illusztrációcsökkenhet is. Csapadék ezekből a felhőkből nem várható, de a nyugati határhoz közel eső területeken a délutáni órákban egy-egy futó zápor kialakulhat. Napközben helyenként megélénkülhet a nyugati, délnyugati szél. A hajnali órákra az Északi-középhegység térségében, északkeleten és az Alföld középső és keleti tájain párássá válhat a levegő, köd is kialakulhat. A hajnali 5-10°C-ot követően napközben kellemesen meleg idő lesz, a legmagasabb hőmérséklet 20 és 25°C között alakul.

Két hidegfront is érkezik záporokkal, zivatarokkal

Szombaton reggelre egy hidegfront éri el térségünket, ezért többfelé erősen megnövekedhet a felhőzet, és főként a nyugati tájakon kezdetben egy-egy gyenge zápor kialakulhat, de a Dunántúlon máshol is előfordulhatnak kis eséllyel jelentéktelen záporok. Napközben viszont inkább az északkeleti tájakon várhatóak záporok, zivatarok. illusztrációUgyanakkor nem lesz zárt a felhőzet, ezért hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik. Enyhe lesz a hajnal, általában csak 9 és 14°C közé csökken a hőmérséklet, napközben pedig az ország jelentős részén 20-25 fok közé melegszik a levegő.

A nyugati, északnyugati tájak kivételével sok napsütéssel indul a vasárnap, azonban napközben északnyugat felől ismét egyre nagyobb területen növekszik meg a felhőzet egy újabb hidegfront érkezése miatt. A délutáni órákban nyugat felől a csapadék is megérkezik, egyre többfelé kell záporok, zivatarok kialakulásával számolni, helyenként heves zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadással, jégesővel. Ahogy a front halad kelet felé, úgy egyre nagyobb területen várható csapadék, és hétfőn napközben hagyhatja el térségünket a keleti, északkeleti határ mentén. Vasárnap kezdetbenillusztráció délies szél lesz a jellemző, mely egyre többfelé megélénkül, helyenként megerősödik, majd a front érkeztével északnyugat felől egyre többfelé északnyugatira fordul, és a front mentén zivataroktól függetlenül is lehetnek viharos lökések. Az északi, északkeleti tájakon kissé hűvösebb lehet a hajnal, míg a Dunántúlon ismét enyhe időre ébredhetünk. Napközben a hidegfront érkezése előtt még sok helyen - anyugati, északnyugati tájak kivételével - 25°C köré melegedhet a levegő.

Hétfőn elsősorban még a keleti, északkeleti tájakon számíthatunk csapadékra, de napközben elszórtan máshol is kialakulhatnak záporok. Visszaesik a hőmérséklet, a legmelegebb órákban 16-21°C-ot mérhetünk, kezdetben pedig a szél is élénk lehet.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik ITT.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés