Hidegfrontok egymás után

| 2014. május 8. 13:53 | Frissítve:
A szárazabb pénteket követően a hétvégén hidegfrontok okoznak mozgalmas időjárást.

Pénteken a kezdeti napos időt ismét felhők zavarhatják meg, ugyanis a délelőtti óráktól nyugat felől átmenetileg megnövekszik a felhőzet, majd a nap második felében ugyancsak nyugat felől csökkenhet is. Csapadék ezekből a felhőkből nem várható, de a nyugati határhoz közel eső területeken a délutáni órákban egy-egy futó zápor kialakulhat. Napközben helyenként megélénkülhet a nyugati, délnyugati szél. A hajnali órákra az Északi-középhegység térségében, északkeleten és az Alföld középső és keleti tájain párássá válhat a levegő, köd is kialakulhat. A hajnali 5-10°C-ot követően napközben kellemesen meleg idő lesz, a legmagasabb hőmérséklet 20 és 25°C között alakul.

Két hidegfront is érkezik záporokkal, zivatarokkal

Szombaton reggelre egy hidegfront éri el térségünket, ezért többfelé erősen megnövekedhet a felhőzet, és főként a nyugati tájakon kezdetben egy-egy gyenge zápor kialakulhat, de a Dunántúlon máshol is előfordulhatnak kis eséllyel jelentéktelen záporok. Napközben viszont inkább az északkeleti tájakon várhatóak záporok, zivatarok. Ugyanakkor nem lesz zárt a felhőzet, ezért hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Az északnyugatira forduló szél többfelé megerősödik. Enyhe lesz a hajnal, általában csak 9 és 14°C közé csökken a hőmérséklet, napközben pedig az ország jelentős részén 20-25 fok közé melegszik a levegő.

A nyugati, északnyugati tájak kivételével sok napsütéssel indul a vasárnap, azonban napközben északnyugat felől ismét egyre nagyobb területen növekszik meg a felhőzet egy újabb hidegfront érkezése miatt. A délutáni órákban nyugat felől a csapadék is megérkezik, egyre többfelé kell záporok, zivatarok kialakulásával számolni, helyenként heves zivatarok is kialakulhatnak felhőszakadással, jégesővel. Ahogy a front halad kelet felé, úgy egyre nagyobb területen várható csapadék, és hétfőn napközben hagyhatja el térségünket a keleti, északkeleti határ mentén. Vasárnap kezdetben délies szél lesz a jellemző, mely egyre többfelé megélénkül, helyenként megerősödik, majd a front érkeztével északnyugat felől egyre többfelé északnyugatira fordul, és a front mentén zivataroktól függetlenül is lehetnek viharos lökések. Az északi, északkeleti tájakon kissé hűvösebb lehet a hajnal, míg a Dunántúlon ismét enyhe időre ébredhetünk. Napközben a hidegfront érkezése előtt még sok helyen - anyugati, északnyugati tájak kivételével - 25°C köré melegedhet a levegő.

Hétfőn elsősorban még a keleti, északkeleti tájakon számíthatunk csapadékra, de napközben elszórtan máshol is kialakulhatnak záporok. Visszaesik a hőmérséklet, a legmelegebb órákban 16-21°C-ot mérhetünk, kezdetben pedig a szél is élénk lehet.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik ITT.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |