illusztráció illusztráció

Grönland felemelkedése

A jégréteg-olvadásai miatt Grönland évente több centimétert is emelkedhet.

Drámai fordulatot vettek az elmúlt évtizedek jégréteg-olvadása által Grönlandra kifejtett változások - jelentették be tudósok. A Dániához tartozó sziget délkeleti részén mért adatok szerint évente akár öt centimétert is elérhet a szárazföld emelkedése. A kutatásaikat egy nemzetközi tanulmányban ismertető tudósok szerint ez hatalmas érték.
A kutatások során Grönland délkeleti részén hat ponton figyelték meg a tengerszint magasságát. A méréseket az utóbbi 14 évben, műholdak segítségével végezték. Az eredmények alapján a szakértők évente 4-5 centiméteres emelkedést mértek. Összehasonlításul: a jégkorszak utáni földtörténeti kor eddigi legmagasabb emelkedése eddig Skandináviában volt, de az érték ott sem érte el az évenkénti egy centit.
A dán, luxemburgi, és amerikai egyetemek tudósai a földtömeg emelkedését a gleccserek 4000 éve tartó lassú olvadásának, valamint a jégtakaró mintegy 100 éve kezdődött visszahúzódásának összhatásával magyarázzák. A Grönlandon tapasztalható jégolvadás sebessége erősen nőtt az utóbbi időszakban: a tanulmány szerint az elmúlt három évben több mint duplájára emelkedett. A sziget délkeleti része évente 160 köbkilométernyi jégtakarót veszít, ez az érték egymillió dán háztartás évi vízfogyasztásának felel meg. 2004-ben az ugyanebben a térségben lévő gleccserek 70 köbkilométernyi jeget veszítettek, ami az Atlanti-óceánba került.
(National Geographic)
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés