Két év múlva nagyot léphet előre a meteorológia

| 2017. december 1. 19:12 | Frissítve:

Kiváló szakember került az amerikai állami meteorológia élére, pár éven belül jelentősen javulni fognak az előrejelzéseik. Ebből idehaza is profitálni fogunk.

Több alkalommal is cikkeztünk az Időkép hasábjain az időjárás-előrejelzési piacról, ahol rendre kiderült: az ingyenesen hozzáférhető amerikai prognózisok sajnos egyre inkább lemaradtak az elmúlt 10-20 év szoros versenyében. Az elmúlt hónapokban azonban jelentős mozgások kezdődtek.

Nemrég érkezett a hír, hogy a NOAA (az ottani állami meteorológiai szolgálat) vezetőjévé jelölték Neil Jacobsot, azt a szakembert, aki korábban tevékeny részt vállalt a Panasonic titokzatos, több alkalommal még a legpontosabbnak tartott európai előrejelzéseket is lehagyó modelljük kifejlesztésében.

Kapcsolódó cikkünk: Tudták, hogy merre fog menni a hurrikán

Jacobs meghallgatásán a következő 5 év legfontosabb céljának jelölte ki az előrejelzési versenyben meglévő hátrányuk ledolgozását. Ennek az első jeleit már a következő években is érezni fogjuk. Gőzerővel dolgoznak ugyanis a világszerte közismert és felhasznált, ugyanakkor jelenleg nem túl pontos GFS modell utódján (ez a modell riogatott nyáron 43-44 fokokkal).

Ennek első lépéseként a modell elavult magját cserélik egy jóval modernebb, FV3 nevű magra. Az első kísérletek nagyon jól sikerültek:

az európai modell bemenő adatait felhasználva az FV3 pontosabb előrejelzést készített magánál az európai modellnél is.

Ennek az új "motornak" a publikus bétatesztje jövő januárban indulhat, és várhatóan nyáron áll majd éles üzembe.

Az előrejelzések Achilles-sarka ugyanakkor pont a bemenő adatok minél pontosabb összeállítása - ezt hívja a szakma adatasszimilációnak. Mivel a légkört korlátozottan tudjuk csak mérni, ezért a modellben rengeteg indulási adatot becsülni szükséges. Ez a korábbi előrejelzések friss mérésekkel történő feljavításával lehetséges, ugyanakkor a feladat rendkívül összetett matematikai probléma, mégis kritikus ahhoz, hogy a prognózisok beválását lényegesen javítani lehessen.

Az igazi áttörés így 2019 nyarán várható,

akkor fog ugyanis teljes üzembe kapcsolni az új amerikai modell, megújult adatasszimilációval, korszerű felhő- és talajfizikával, valamint megnövelt térbeli felbontással. Ennek pozitív hatása világszerte éreztetni fogja hatását, számos időjárási szervezet veszi ugyanis alapul az amerikaiak díjmentesen hozzáférhető előrejelzéseit.
Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

  • Célegyenesben az új amerikai modell Január végén érkezik a GFS új verziója, mely komoly belső átalakításon esett át. A teszteredemények bíztatók, az előrejelzések világszerte pontosabbak lehetnek.
  • Tízéves az Időkép modellje 2007-ben indult az első olyan magyar számítógépes prognózis, mely amatőr észlelők méréseit is számításba vette.
  • Adatszolgáltatót vált modellünk A jövőben az amerikai helyett a jóval pontosabb német adatokra támaszkodva készül számítógépes prognózisunk, mely pont a napokban lett 10 éves.
  • Amatőr numerikus modell Egyedülálló fejlesztésbe kezdtünk: numerikus előrejelzést futtatunk az észlelésekből.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Fehér lesz a Karácsony?

Még nem tudni

hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2018. Adaptive Média Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak