Harmadfokú készültség délkeleten

| 2015. január 28. 13:50 | Frissítve:
Az elmúlt időszak csapadékos időjárása következtében tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága.

Az elmúlt két hét során hazánk nagy részén 20-30, sőt az Érd-Szeged vonal széles sávjában többfelé 40-50 mm-t meghaladó csapadék hullott, mely sajnos kedvezőtlenül befolyásolta a belvízhelyzet alakulását.

Az elmúlt 15 nap csapadékösszege

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén 40 ezer hektárt borít belvíz, a Dögös-káka-foki belvízvédelmi szakaszon már III. fokú készültség van érvényben!

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül jelenleg 70 üzemel: 33 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 37 szivattyútelep I. fokú készültség mellett üzemel. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől.

Belvízvédelmi készültségi fokozatok jelenleg hazánk területén

(kép forrása: Belügyminisztérium - Vízügyi Főigazgatóság)

Az igazgatóság működési területén jelenleg 40.050 hektár van víz alatt, ebből 24.950 hektár vetés-szántó. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását, ráadásul péntekre ismét jelentős mennyiségű csapadék érkezése valószínűsíthető.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |