illusztráció illusztráció

400 méteres lávaszökőkút majd porördög nyúlt a magasba Izlandon

Mozgalmas volt a szerda reggel Izlandon: méretes lávaszökőkút és porördög alakult ki a Geldingadalir völgyében.

Látványos vulkanizmus zajlik az izlandi Geldingadalir völgyében. A völgyben lévő aktív (5-ös számú) vulkáni kürtőből hatalmas lávaszökőkutak törtek a magasba az elmúlt napokban. Szerda hajnalban például egy

kb. 400-450 méter magasra nyúló lávaszökőkutat

örökítettek meg a közeli webkamerák.

Videó a hatalmas lávaszökőkútról:

Forrás: Youtube / Ssongg

A felvételek önmagukért beszélnek, de a látványosságok nem értek véget ennyivel. Pár órával később egy impozáns porördög alakult ki a vulkán közelében, ami pár száz méter magasba kavarta fel a felszíni port. Létrejöttében nagy szerepet játszhatott a pár órával korábbi lávakitörés, ami forró vulkáni törmelékkel terítette be a környéket. A porördögök kialakulásához éppen erre van szükség, mivel az erősen felmelegedő felszín felett hirtelen lecsökkenő légnyomás kelti életre ezeket a tölcséreket. További érdekesség, hogy az éjszakai felvételeken láva tornádókat vagy lávanádókat is megfigyelhetünk.

Felvételek a porördögökről:

Forrás: Youtube / Viðburðastofa Vestfjarða

Forrás: Youtube / Ssongg

A "lávanádók" is tekeregtek a lávafolyam felett:

Forrás: Youtube / Ssongg

Az Izland délnyugati részén fekvő Fagradalsfjall-hegyen március 19-e óta tart a vulkanizmus. Azóta több hasadék és kürtő is megnyílt a területen, melyek ontják magukból a lávát. A kiömlő majd megszilárduló kőzet már több mint 1 négyzetkilométeres területet borít be.

Borítókép: Ruv.is

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés