Havazással tér vissza hétvégén a tél az Alpokba

| 2019. május 3. 11:36 | Frissítve:
Már 400 méteres magasságtól havazásra lehet számítani az osztrák, német, olasz vagy svájci hegyekben. Hétfő reggelig akár 50-80 cm hó is hullhat az északi oldalon.

A hozzánk is erős lehűlést és csapadékos, szeles időt hozó hullámzó hidegfront az Alpokba igazi téli időt hoz a hétvégére.

A hideg két hullámban érkezik. Az első már pénteken eléri az Alpok hegyeit, de ez még inkább esőt hoz az alacsonyabb részeken, 1600-1800 méteres magasság felett kell havazásra számítani - írja partnerünk, a Síelők.hu.

Szombatról vasárnap virradóra érkezik a komolyabb lehűlés és havazás. Ekkor Ausztria középső részétől Tirolon és Vorarlbergen át Svájc keleti és középső részéig már 400 méter felett havazhat, ebben a magasságban vizes, tapadós hó a valószínű. A magasabban fekvő salzburgi és tiroli völgyekben, 800-1000 méteres magasságban 10-15 cm friss hó hullhat. Az osztrák hegyek északi oldalán a helyi meteorológiai intézet (ZAMG) becslése szerint

50-80 cm is hullhat hétfő reggelig.

Várható időjárás Ausztriában vasárnap

Citromsárga figyelmeztetés érvényes 7 tartományban a várható havazás és viharos szél miatt

(Képek forrása: ZAMG)

Olaszországban az Alpok középső és keleti része sem marad ki a havazásból. Az ismertebb és magasabban fekvő településeken pl. Livigno , Cortina d'Ampezzo vagy Madonna di Campiglio 15-20 cm friss havat várnak a helyi meteorológusok. 

Hétvégén még lehet síelni az osztrák gleccsereken, a nem gleccser síterepek már bezártak. A túrázók télies viszonyokra készüljenek a hegyekben. 

Az előrejelzések szerint esély van arra, hogy május közepéig folytatódhat az átlagosnál hidegebb időjárás, amely azt jelenthetné, hogy május lehet az első hónap Ausztriában, amely megtöri a mostani sorozatot. Ausztriában

az utolsó 13 hónap mind melegebb volt

az adott hónap átlagánál. Ez rekord, ilyen hosszú sorozat még nem fordult elő Ausztriában. A hónapoknál az 1981 és 2010 közötti időszak átlagait számolják.

Borítókép: A 2962 m magas Zugspitze csütörtöki webkameraképe (forrás: DWD)


hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • Ipari hó az űrből Az átmeneti tiszta időben műholdfelvételeken is megmutatkoztak az ipari hóval borított területek.
  • Hó és zivatar is jöhet kedden Frontokkal tarkított, változékony időszak veszi kezdetét, kedden északon hó is hullhat, délután, este délnyugaton pedig az ég dörrenhet meg.
  • Ónos eső jöhet a köd mellé Hétvégén újra a köd és a szürkeség lesz az úr, csapadék is érkezik, több helyen ónos eső is eshet.
  • Festői naplemente előzte meg a ködöt Péntek reggelre újra sokfelé képződött sűrű köd, előtte viszont csütörtök este festménybe illő naplementében volt részünk.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |