illusztráció illusztráció

Elérte Európát a Maria hurrikán maradványa

Hétfőn a Brit-szigetek térségét közelítette meg a sekély ciklonná szelídült Maria.

Kedden már csapadékosabb volt országunk időjárása, az esőhöz a nedvességet pedig nem más szolgáltatta, mint a nemrégiben hurrikánként tomboló, keletre sodródó Maria és Lee, melyek a maradványai hétfőn érték el a Brit-szigetek térségét. 

A Berlini Szabadegyetem Meteorológiai Intézete és a  Cseh Hidrometeorológiai Intézet hétfőn 00 UTC-kor készült frontanalízis térképein sekély ciklonként jelenik meg Ex-"Maria" névvel.

illusztráció

illusztráció

 

Ez a sekély ciklon azonban már nem hordozott magában semmilyen szélsőséget. Az európai partokat elérve fel is oszlott de az általa szállított nedvességből hazánk térségébe is kijutott.

Nem egyedülálló eset, hogy egy hurrikán magasabb szélességeken mérsékelt övi ciklonként folytatja útját és eléri Nyugat-Európa partjait. 2005-ben a Vince hurrikán trópusi viharként partot is ért az Ibériai-félszigeten, és azóta is tartja a rekordot, mint a legkeletebbre kialakult hurrikán. Egyéb trópusi jelenségek szintén kihathatnak időjárásunkra, idén már részesei lehettünk szaharai eredetű homoknak is.

A trópusok félelmetes viharairól bővebben itt olvashatnak.

Borítókép: NASA

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés