illusztráció illusztráció

Elindult a balatoni viharjelzés

Április elsejével idén is kezdetét vette a tavi viharjelzés szezonja, október 31-ig részletes tájékoztatást kapnak a Balaton térségébe látogatók.

Április 1-jén indul, és a szokásos 7 hónapon át tart majd a viharjelzési szezon a magyar tengeren. A tavalyi szezonban az Országos Meteorológiai Szolgálat a Balatonon 46, a Velencei-tavon 4, a Tisza-tavon 5, a Fertő-tavon 11 viharjelző állomást működtetett. 
Új és innovatív megoldásként idén a Balaton mindhárom medencéjében létesült egy-egy napelemmel működő vízbe telepített állomás.

 – Elsőfokú viharjelzés esetén a szél várhatóan 40 km/óra fölé erősödik, azonban nem haladja meg a 60 km/órás sebességet. A viharjelző berendezés lámpái percenként 45-ször sárga villogó fénnyel villannak fel.

 – Másodfokú viharjelzés esetén már viharos - 60 km/h-t meghaladó - szél várható, a viharjelző berendezés lámpái percenként 90-szer sárga villogó fénnyel villannak fel.

Idén 85 éve működik a viharjelzés a tónál, amelyet annak idején társadalmi igény hozott létre. Akkor viharjelző kosarakat húztak fel egy árbócra, ma távvezérelt LED-es fények villogása figyelmeztet a közelgő veszélyre, az előrejelzést pedig szuperszámítógépek végzik. A fejlődés óriási, de a meteorológiával szembeni elvárások is nagyobbak lettek napjainkra - írja a Likebalaton.hu.

Ajánló: Balatoni kameráink

Hamarosan kezdetét veszi a menetrendszerinti hajózás is. A kompokat leszámítva a hajózási szezon minden évben hagyományosan húsvétkor indul, 2019-ben ez az ünnepünk április utolsó előtti hétvégéjére esik, így április 20-án ünnepélyes keretek között az első hajó Siófokról Balatonfüredre hajózik majd, és elindul a 173. balatoni hajózási szezon

illusztráció
Fotó: Csonka Júlia

A vitorlázási szezon hivatalosan később, május 11-én kezdődik. Balatonfüreden ekkor rendezik meg a Vitorlabontó ünnepséget, valamint az Évadnyitó vitorlásversenyt, amellyel a balatoni idegenforgalmi szezont is hivatalosan megnyitják. A tó szerelmesei azonban már jócskán hódolnak a sportnak, márciusban már többfelé vitorlásedzéseket tartanak. 

Hajózás élőben kameráinkon

Oldalunkon három balatoni hajó, a Siófok katamarán, a Fonyód és a Füred hajó élőképe is követhető. Idén is jelentkezünk továbbá szebbnél szebb légi felvételekkel, aktualitásokkal, és a tó környékére készített naponta kétszer frissülő előrejelzéssel.
Aki messzebb menne nyaralni, előrejelzési aloldalunkon, szintén április elsejétől, az Adria térségére vonatkozó friss információkról is első kézből értesülhet.

Borítókép: Maderka66

Ezek is érdekelhetnek