Lezuhant a műhold

| 2011. október 20. 22:08 | Frissítve:
Vasárnap hajnalban - a vártnál több órával korábban - lépett a Föld légkörébe a ROSAT.

2011.10.23 08:45: A tegnap esti számításokat megcáfolandó több órával korábban, ma hajnalban - 03:45 - 04:15 - között lépett be a Föld légkörébe a német űrtávcső. A megsemmisülés helyéről a Német Űrügynökség nem tesz említést, a korábbi várakozások alapján akár 30 nagyobb darab is megmaradhatott a majd' 2,5 tonnás eszközből.

 

2011.10.22 22:15: 175 km-re csökkent a műhold földfelszíntől való távolsága. Közép-európai idő szerint vasárnap késő délelőtt léphet be a Föld légkörébe.

 

Pont egy hete írtunk a ROSAT várható becsapódásáról, akkor még október vége és november eleje közé becsülték a mérnökök. Azóta frissebb számítások láttak napvilágot, miszerint október 23-án, azaz most vasárnap beléphet a Föld légkörébe és lezuhanhat a német ROSAT műhold.

Sőt, mivel a becsült dátum mellé egy plusz-mínusz két napos hibaarányt is meghatároztak, így már az sem kizárt (igaz, kisebb az esélye), hogy pénteken megérkezzen az űrszemét, ugyanígy lehetséges, hogy csak kedden ér majd földet. A becsapódás helyszíne csak a lezuhanást 2 órára megelőzően becsülhető, így egyelőre ismeretlen, hogy a csütörtök este még 200 kilométeres magasságban keringő ex-kutatóállomás hova zuhan majd.

A 2,4 tonnás ROSAT műhold német gyártmányú, még 1990-ben lőtték fel. 9 éves pályafutása után kikapcsolták, visszaérkezését a közeljövőben várják. Becslések szerint 1 a 2000-hez annak az esélye, hogy a légkörben el nem égő, így a felszínre zuhanó közel 1800 kilogramnyi fém embert sebesít majd meg.

A ROSAT pillanatnyi helyzete itt nyomonkövethető

Friss információ esetén az Időkép élőben tudósít majd!


hirdetés


Cimkék: ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |