illusztráció illusztráció

Hétvégi radar-kompozit (videóval)

A kellemesen hűsítő, szezonnyitó pénteki zivatarokat most először sikerült mindhárom radarunkkal egyszerre nyomon követni.

A múlt hét utolsó két-három napján a sok apró, bolondosan áprilisi időjárásra jellemző, hirtelen kipattanó majd éppoly gyorsan tova is tűnő üdítő, kellemes záporok és zivatarok sokasága ideális lehetőséget nyújtott immár három meteorológiai radarból álló hálózatunk első igazi kipróbálására.

A tesztelés kiváló eredménnyel zárult; ráadásul mindezt érdeklődő nézőink végig élőben követhették oldalunkon. A kialakuló, vagy éppen megerősődő vagy elhaló cellák mozgását maximum 30 másodperc késleltetéssel, percenkénti frissítésben észleltük, méghozzá igen nagy (kb. 6 Mpixeles), HD-televíziókat is megszégyenítő felbontásban.

 

Apró szépséghibák persze még bővel akadtak, mint például a nemlineáris előerősítési görbék finomhangolása vagy éppen a Föld görbülete miatti korrekciós torzítások eddigi hiányából adódó elcsúszások, illetve az állandóan változó növényzeti fedettség okozta felszíni interferencia-vakfoltok kölcsönös kioltása - ám ezek javításán folymatosan dolgozunk, és az eredmény már most is elég ígéretes.

Az alábbi videó a péntek délután 13 és 17 óra közt terjedő időszakot mutatja be a Keszthely-Budapest-Szolnok kompozitban, amelyet természetesen HD felbontásban, teljes képernyőn érdemes lejátszanunk.

Különösen érdekes volt a Szolnoktól északra, a Tisza-tó illetve a Hortobágy vonalában kialakuló közepes intenzitású zivatarlánc, amelyet összehasonlításképpen az Országos Meteorológiai Szolgálat kompozit radarképén élénk citromsárgával jelöltünk, lejjebb pedig a teljes felbontású, percenkénti frissítésű, saját radarhálózatunk "szemével" is bemutatunk érdeklődő nézőink kedvéért.

A radarhálózat első éles tesztje során felszínre került szépséghibákat várhatóan 1-2 héten belül elhárítjuk, és ha bármilyen, időjárási szempontból érdekes vagy veszélyesnek tűnő jelenséget észlelünk, igyekszünk majd radarjainkat minél gyakrabban bekapcsolni - és ha erre lehetőség van, a leginkább érintett területek még közelebbi nagyítását legalább 5 percenként frissítve közzétenni.

A fejlesztés természetesen ezután sem áll meg - és bár nem ígérünk semmit, mégis, a 97%-os területi fedettségből éppen csak kimaradó, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Záhony környékén élő kedves nézőink számára talán egy évnél korábban is kellemes meglepetéssel szolgálhatunk majd.

Az Időkép magyarországi radarhálózatát cseh és japán partnereinkkel, valamint külföldi leányvállalatunkkal, a MeteoSense S.r.o-val közösen végezzük. A Balaton nyugati csücskében működő lokátorunk helyszínének biztosításáért ismételt köszönetet mondunk a keszthelyi Hotel Helikon Sport-, Konferencia és Wellness Szállónak, a Szolnoki Repülőbázison működő ikertestvérének elhelyezéséért pedig a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemnek.

Várjuk nézőink véleményét, észrevételeit. Köszönjük!
2010. május 2.
Időkép.hu

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés