illusztráció illusztráció

Hó, havas eső, eső is jön (frissítve)

Délnyugat felől mediterrán ciklon érkezik, mely a csapadékfajták egész tárházát vonultatja fel.

Friss - Délebbre vonul a ciklon, kevesebb csapadék jön (szerda, 17:30): A legfrissebb számítások szerint jelentősebb havazásra inkább csak a Dunántúl nyugati, délnyugati felén számíthatunk, a határhoz közeli területeken szombat reggelig akár 20 centi friss hó is eshet. A Dél-Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén az esőt, havas esőt péntek délutántól váltja fel havazás, néhány centi hó a Paks-Békéscsaba vonaltól délre is eshet. Ugyanakkor az ország északkeleti harmada/fele ezúttal kimarad a csapadékból.

Előzmények

A keddi nyugodtabb, szárazabb időjárást követően a hét közepétől ismét mozgalmasabb, csapadékos napok következnek, délnyugat felől ugyanis egy 

mediterrán ciklon húzódik térségünk fölé.

illusztráció

Szerdára virradóra országszerte megnövekszik a felhőzet, és reggeltől délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék: ez nagyrészt hó lesz, de az Alföld déli, délkeleti felén havas esőre, a határ közeli területeken esetleg esőre is számítani kell, sőt reggel délnyugaton ónos eső sem kizárt. Több csapadék az ország déli, délkeleti kétharmadán várható, hozzávetőlegesen a Nagykanizsa-Paks-Szolnok-Debrecen tengely mentén akár néhány centi vizes, tapadó hó is hullhat. A csúcshőmérséklet -1 és +5 fok között alakul.

Csütörtökre virradóra ez a csapadékzóna északkelet felé távozik, fagyos lesz a reggel, a hóval borított, átmenetileg derültebb tájakon ismét előfordulhat -7, -9 fok, majd napközben délnyugat felől érkezik az újabb csapadék-utánpótlás. Ennek halmazállapota a magasban fölénk áramló enyhébb levegőnek köszönhetően még meglehetősen bizonytalan. Valószínűleg nyugaton és az északi határhoz közel eső területeken végig havazni fog, ugyanakkor máshol az országban átmenetileg havas esőre, esőre kell készülni. Egyre többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északkeleti szél, így a havazás által érintett területeken

hófúvások is kialakulhatnak.

illusztrációPénteken a ciklon hátoldalára kerülünk, egyre hidegebb levegő áramlik majd hazánk fölé, így a csapadék halmazállapota egyre többfelé vált majd át hóba, legkésőbb keleten, délkeleten, így szombat reggel többfelé havas tájra ébredhetünk. Erős marad a szél, így továbbra is számítani kell hófúvásokra.

Szombaton már kevesebb lesz a csapadék, de kisebb havazás, hózápor szórványosan továbbra is kialakulhat és a légmozgás is élénk, erős marad.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés