illusztráció illusztráció

Hóhelyzet

A hétfő esti-éjszakai havazást követően néhol 20 centi hó is leesett. Körkép hazánkból, képekkel.

Hétfőn délután 2 óra körül kezdődött meg Közép-Magyarországon a havazás, nem sokkal később a Dunántúli területeken is eleredt a hó, a délebbi részeken havaseső, eső esett. Másodfokú hóriasztás volt érvényben: néhány óra alatt 5, egy nap alatt pedig akár 10 centimétert is elérő hó hullhatott. Az előrejelzés be is vált, Budapesten a kedd reggelig tartó havazásban 5-10, a Nógrádban 15-20 cm hó esett.

A kiadós hóhullást egy genovai ciklon nevű mediterrán ciklonnak köszönhetjük, e képződmény az Alpoktól délre, a Genovai-öböl közelében szokott keletkezni, és a legtöbb esetben északkelet felé mozogva okoz kiadósabb csapadékot, télen többnyire havazást térségünkben.

Bár az utakat folyamatosan sózzák, azok egyelőre latyakosak, vezetésnél legyünk körültekintőek. A katasztrófavédelem szóvivője elmondta, hogy nincs elzárt település Magyarországon, boldogulnak a hó eltakarításával. Három baleset történt az éjszaka, az M3-ason egy tartálykocsi fordult az árokba, a 4-es úton teherautó, Pilisvörösváron pedig Volán-busz csúszott meg. A tűzoltók összesen 60 helyre vonultak ki autómentésre. Kisebb fennakadások vannak a miskolci tömegközlekedésben. [origo]
Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés