illusztráció illusztráció

Hurrikánként csap le Fiona a Karib-térségben

Puerto Rico és a Dominikai Köztársaság mellett több kisebb szigetre is lecsaphat Fiona.

A Fiona névre keresztelt trópusi vihar hurrikánná erősödött a Karib-térségben, és 1-es erősségű hurrikánként éri el Puerto Ricot a mai nap folyamán. A hurrikán hatalmas mennyiségű csapadékot szállít magával,

helyenként a következő pár napban akár 400 mm-nél is több eső eshet,

emiatt áradásokra, földcsuszamlásokra kell számítani a szigeten. A széllökések erőssége is eléri a 120 km/h-t, helyenként ettől erősebb széllökések is előfordulhatnak, mely szintén károkat okozhat. A partvidéket helyenként akár 4-5 méter magas hullámok is ostromolhatják.

illusztráció
A hurrikán várható útvonala (Forrás: Facebook/NOAA NWS National Hurricane Center)

A jövő hét első napjaiban Fiona tovább halad északnyugat, majd észak felé, így mielőtt kitérne a nyílt óceán fölé,

a Dominikai Köztársaság keleti felét és több kisebb karibi szigetet is érinteni fog.

A hurrikán ezeken a területeken is kiadós esőzést okozhat, 150-200 mm eső is eshet. Helyenként 5 méternél is magasabb hullámok érhetnek partot, valamint a hurrikán erejű széllökések szintén komoly károkat okozhatnak, miközben a nyílt, meleg óceán fölött tovább erősödhet, és a 3-as, átmenetileg a 4-es erősséget is elérheti a Saffir-Simpson-féle hurrikánskálán.

Fiona ezt követően az Atlanti-óceánon észak, majd északkelet felé haladhat tovább, és a következő hétvégén akár Észak-Amerika északkeleti partvidékét is elérheti, de ekkorra már jelentősebb mértékben veszíthet erejéből.

Borítókép forrása: NOAA GOES-16

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés