illusztráció illusztráció

Hurrikánszezon

Hivatalosan június elsején veszi kezdetét a hurrikánszezon, az első trópusi depresszió már megjelent az Atlanti-óceánon.

Habár hivatalosan június elsején kezdődik a hurrikánszezon az Atlanti-óceánon, pár nappal korábban, május 28-án, mégis megjelent egy kisebb hurrikán, egy úgynevezett trópusi depresszió.
Trópusi depressziónak nevezzük az alacsony nyomású, már zárt izobárokkal rendelkező légköri képződményt, melyben a maximum szélsebesség nem éri el a 17 m/s-t, vagyis a 61,2 km/h-s sebességet. Esetünkben, ebben a trópusi depresszióban a maximum szélsebesség meghaladta az 55km/h-t, a széllökések pedig elérték a 74 km/h-t.

Idén ez a jelenség a TD-01 azonosítót viseli, nevet még nem adtak neki, ugyanis elsőként nevet egy már kifejődött trópusi ciklon kaphat, mely néhány 100 km átmérőjű, tengerszinti nyomása kisebb, mint 990 hPa, nagyon erős szél, és sok csapadék jellemzi, és már úgynevezett szemmel rendelkezik.


Az 1800-as évektől ismert emberekről nevezték el a hurrikánokat, ám ez olykor „vihart” kavart, amikor a ciklont egy ismert, ám kevésbé kedvelt politikus után nevezték el. A II. világháború után az amerikai meteorológusok csupa női nevekkel különböztették meg a veszélyes trópusi viharokat, adott esetben anyósuk, szeretőjük, feleségük, esetleg kislányuk neveivel. 1959 óta a WMO hurrikántanácsa dönt előre a nevekről, 1979 óta pedig már férfi neveket is kaphat egy-egy jelenség.
A 2013-ig már kész a lista, íme a 2009-es évre várható hurrikánok nevei ABC sorrendben, mely az időrendi sorrend is egyben: Anna, Bill, Claudette, Danny, Erika, Fred, Grace, Henri, Ida, Joaquin, Kate, Larry, Mindy, Nicholas, Odette, Peter, Rose, Sam, Teresa, Victor, Wanda.

Az előrejelzések szerint csak kisebb hurrikán alakulhat ki egy ilyen trópusi depresszióból, melynek élettartama is igen rövid. Jelenleg a NOAA, Nemzetközi Hurrikán Központjának jelentése szerint nincs trópusi ciklon a térségben, illetve nem várható az elkövetkezendő 48 órában sem.

Forrás: NOAA, geography.about.co
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés