illusztráció illusztráció

Így néz ki az Androméda-galaxis és a Lófej-köd

Oly sok szépséget rejt a világűr, és ezeket szerencsére egyre látványosabb asztrofotókon meg is nézhetjük.

Az Androméda-galaxis és a Lófej-köd két lenyűgöző objektum az éjszakai égbolton, melyek különleges érdeklődést váltanak ki a csillagászat szerelmesei körében. Mindkettő lenyűgöző látványt nyújt, és fontos szerepet tölt be a csillagászatban.

Az Androméda-galaxis (M31) a Tejútrendszer legközelebbi szomszédja, a helyi galaxiscsoport legnagyobb tagja. Megközelítőleg 2,5 millió fényévre található a Földtől, és az északi égbolt egyik legfényesebb és legkönnyebben megfigyelhető galaxisa. Körülbelül 1 billió csillagot tartalmaz, ami jóval több, mint a Tejútrendszer csillagainak a száma. Az Androméda-galaxis spirálkarjai és a központi bulbusza keresztül-kasul vannak szőve csillagokkal, csillagközi porral és gázzal, ami a galaxis szerkezetét bonyolulttá és részletgazdaggá teszi. Egyik legérdekesebb jellemzője, hogy lassan, de biztosan közeledik a Tejútrendszer felé, és a becslések szerint körülbelül 4 milliárd év múlva ütközni fog vele, ami egy új galaxis, az úgynevezett Milkomeda születéséhez vezet.

illusztráció
Az Androméda-galaxis | Fotó: Lovas Antal

A Lófej-köd (Barnard 33) egy sötét köd az Orion csillagképben az Alnitak hármascsillag közelében, ami körülbelül 1500 fényévre található a Földtől. A köd nevét jellegzetes alakjáról kapta, amely egy sötét lófejet idéz a fényesebb háttér előtt. Ez a köd egy aktív csillagkeletkezési régió, ahol új csillagok születnek a sűrű gáz és por összeomlásából. A Lófej-ködöt a mögötte lévő fényes vörös emissziós köd, az IC 434 világítja meg, ami különleges kontrasztot és vizuális hatást kölcsönöz neki. A Lófej-köd kiváló célpont a fotózásra és a vizuális megfigyelésre, bár a megfigyeléséhez általában erős távcsőre és jó észlelési körülményekre van szükség.

illusztráció
A Lófej-köd | Fotó: Balázs Gábor

Balázs Gábor készített látványos felvételt a Lófej-ködről. Beszámolója szerint január 29-e és 30-a éjszakáján fotózta a Lófej-ködöt. A kész képhez hozzáad, hogy e kicsi látómezőn belül egyszerre található egy kék és egy vörös ködösség, így szép kontrasztot adva a képnek.

Köszönjük a felvételeket!

Borítókép: Balázs Gábor

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat képtárunkba.

Szavazás

Néztél már távcsövön keresztül a világűrbe?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés