illusztráció illusztráció

Így tör be a hideg északnyugatról

Térképes animáción mutatjuk, hogyan áraszt el minket a mostaninál mintegy 15 fokkal hidegebb levegő a front mögött.

Jelentős átalakulás előtt áll időjárásunk, északnyugat felől egy markáns hidegfront éri el térségünket, ami bizony drasztikus fordulatot hoz. Az áprilisi nyárnak búcsút mondhatunk, jó ideig nem is tér vissza.

A front előhírnökeként délutántól északon, északnyugaton már záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyek közül egy-két zivatar hevesebb is lehet, akár szupercellás jegyeket is ölthet.

A front holnap átvonul fölöttünk, mögötte a mostaninál mintegy 15 fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk. Jól láthatjuk ezt a WRF modell előrejelzéséből készült animáción is:

Nagyjából 15 fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk a magasban

Strandpapucsból nagykabátba

Kedden így már csak egészen délkeleten emelkedhet kicsivel 20 fok fölé a hőmérséklet a délelőtti órákban, ám napközben az ország többi részéhez hasonlóan itt is csökkenni kezd a hőmérséklet. Az ország északi-északnyugati felén pedig újra előkerülhetnek a vastagabb kabátok, délután mindössze 7-9 fokot mutatnak majd a hőmérők.

Szerdára kiegyenlítődik a hőmérséklet, országszerte 12 és 17 fok közötti maximumokra készülhetünk. Tartós eső már sehol sem várható, de elszórtan záporok még kialakulhatnak, a Dunántúlon néhol az ég is megdörrenhet. Az északi-északnyugati szél is főként itt lesz erős.

Borítókép: Rippel Erik korábbi fotója

Szavazás

Szerinted is megbolondult az időjárás?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés