Ike - áradások Kubában

| 2008. szeptember 5. 13:16 | Frissítve:
Az Ike hurrikán szombaton újra erősödött, majd vasárnap lecsapott Kubára. Az áradásokban sajnos közel 50 ember vesztette életét.
A Gustav megszûnésével sem múlt el az USA államait fenyegetõ természeti csapások sorozata, hiszen újabb 2 trópusi vihar, a Hanna és az Ike fenyegeti a Karib-térségét.

Sajnálatos hír, hogy a már trópusi viharrá gyengült Hanna hurrikán szerdáról csütörtökre megduplázta halálos áldozatainak számát: legkevesebb 136-an vesztették életüket Haiti térségében. A vihar még a hét elején vonult át az ország felett, pontosan 8 nappal a mintegy 77 halálos áldozatot követelõ Gustav hurrikán és 2 héttel az 50 haiti lakos életét kioltó Fay trópusi vihart követõen.

Hivatalos források szerint szombatig csaknem 500 holttest került elõ Gonaivesben, s mivel a várost napokig víz borította, a segélyszállítmányokat nagyon nehezen tudták csak eljuttatni a rászorulókhoz.

Közben az Ike névre keresztelt trópusi vihar pénteken már a Saffir-Simpson skála szerinti IV. erõsséget is elérte, 287 km/órás széllökéseket is produkált. A vihar ezt követõen gyengült, de szombat estére újra elérte a skála IV. fokozatát.Az özönvízszerû esõzéssel kísért hurrikán által elõidézett áradások hétvégén a Haiti fõvárosa, Port-au-Prince közelében fekvõ Cabaret faluban 47 ember halálát okozták. Vasárnap Kubában több, mint 800 ezer embert telepítettek biztonságos helyre, hiszen Holguin tartományban a víz mintegy 1000 lakóházat öntött el. A hurrikán jelenleg újra gyengül.

Bár Kuba a Gustav által okozott károk felszámolásához segítséget kért szombaton Washingtontól; az amerikai külügyminiszter elutasította hétfõn a segélykérelmét. A marokkói látogatáson tartózkodó Condoleezza Rice azzal indokolta a visszautasítást, hogy a hatalomváltás nem elfogadható módon ment végbe a kommunista vezetésû országban.

A kedden kialakult Josephine a 10. elnevezett vihar 2008-ban. A trópusi vihar még igen távol mozog Amerika partjaitól, megjelenése továbbra is azt sugallja: az idei hurrikánszezonnak még koránt sincs vége.

Forrás: NOAA, RSOE, MTI

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |